Foto: HAVC promo
Scenariji za kratkometražni igrani film mlade redateljice i scenaristice Paule Skelin i producentice Tine Tišljar, koji nastaje u produkciji Eclectice iz Zagreba, jedan je od 12 selektiranih projekata Nisi Mase i odabran je za sudjelovanje u programu radionica European Short Pitcha 2020 od kojih se prva održava online krajem rujna.
European Short Pitch je scenaristički projekt europske mreže udruga mladih filmskih profesionalaca Nisi Masa, usmjeren ka promociji europskih kratkometražnih koprodukcija. U svom sadržaju European Short Pitch kombinira scenarističke radionice, online sastanke i koprodukcijski forum za europske scenariste i filmske profesionalce. Cilj radionice je promovirati mlade europske talente i dati im priliku da svoje projekte razviju i predstave u profesionalnim uvjetima te poticati ekonomsku održivost i vidljivost europskog kratkometražnog filma.
Ove godine na radionicama sudjeluje 12 projekata, a jedan od njih je i kratkometražni film Klimanje Paule Skelin koji je na prošlogodišnjem javnom pozivu HAVC-a osigurao sredstva za proizvodnju. Organizatori European Short Pitcha ponosni su što je ove godine za sudjelovanje odabrano čak 60 posto redateljica, njih sedam, čime su premašili zadanu kvotu postavljenu na 50 posto zastupljenosti muškaraca i žena do 2020. godine.
Film se bavi deložacijom. Naime, ne znajući da nju i njezinu majku isto popodne čeka deložacija, šestogodišnja djevojčica svoj rasklimani zub iskorištava kako bi uzdrmala deložacijski tim i riješila stambeno pitanje.
Prva etapa ESP-a (scenaristička radionica) održat će se online od 21. do 25. rujna, a cilj prve sesije je poboljšati kvalitetu scenarija te sudionike pripremiti za promociju istog na međunarodnom nivou. Sljedeća etapa ESP-a sudionicima nudi daljnje konzultacije vezane uz scenarij te savjetovanje sa stručnjacima za prodaju i distribuciju, a u završnoj fazi sudionici će održati pitch te imati 1 na 1 sastanke s međunarodnim stručnjacima. Koprodukcijski forum održat će se u hibridnom obliku od 12. do 15. studenog.
Do sada je kroz radionice European Short Pitcha (od 2007. do 2019.) predstavljeno oko 287 projekata, a mnogi od njih ostvarili su uspješnu međunarodnu karijeru i zapaženi festivalski uspjeh.
Listu odabranih projekata potražite ovdje, a sve detalje vezane uz European Short Pitch ovdje.
Izvor: HAVC