Počinju velika sezonska sniženja i kreće ljetna shopping manija. Očekuju se veliki popusti, kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Vinkovcima.

U raznim vinkovačkim trgovinama možete pronaći obične kratke majice i majice bez rukava za samo 25 kuna, negdje čak i za 19,90 kuna, kao i lagane ljetne košulje različitih printova za samo 55 kuna, dok su neke formalnije oko 80 kuna. Suknje možete pronaći za 80 do 200 kuna, ovisno o materijalu i dužini te o tome dolazi li suknja u kompletu s gornjim dijelom, koji može biti obična crop top majica od 20 kuna ili lagana košulja zavezana s prednje ili čak stražnje strane po 50 kuna.

Ima li ljeta bez cvjetnih haljina? Nose se i ove sezone u mini, midi i maksi dužini, a idelane su za sve prigode od poslovnih preko ležernih do onih za formalna događanja. Cijene variraju od 99 do 199 kn.

Životinjski uzorak nosi se i dalje. Posebno je popularan leopard, ali se itekako nosi i uzorak zmijske kože i to u svim bojama. Topovi različitih uzoraka, među kojima su i oni životinjskog uzorka se mogu naći po pristupačnim cijenama od 40 do 80 kuna.

Kratke hlačice mogu izgledati itekako chic. Ove sezone se nose traper kratke hlače, ali i vrlo popularne ženske bermude koje su popularne već drugo ljeto zaredom. Malo svečanije kratke hlačice koštaju od 80 do 120 kn, dok su one pamučne i sportske oko 50 kn.

Neke kupaće kostime možete pronaći po 40, 45, i 64 kn po komadu, dok su oni malo elegantniji skuplji. Gornji dio 100 kn, dok su kupaće gaćice 70 kuna. Veća sniženja ćemo izgleda morati još malo sačekati.

Natikače su naš omiljeni suputnik za ljetne dane, a ovog su se ljeta posebno istaknule natikače s mašnama. Dolaze u raznim bojama i pristaju svakoj kombinaciji. Ljetne sandale, papuče i ostalu ljetnu obuću možete pronaći u rasponu cijena od 30 kn do 130. Ovisno o modelu.

Prozirne torbice i drugi modni dodaci kao npr. natikače i papuče od PVC-a nose se i ovog ljeta. Izgledaju vrlo svježe i moderno, a budući da su visokog sjaja mogu se nositi u svim prigodama: od svečanih do ležernih.

Ljetna sezonska sniženja u trgovinama provodit će se u tri kruga. Poslije 20. srpnja počinje drugi krug sniženja kada će ta sniženja biti još niža, a finalno sniženje je između 10. i 15. kolovoza, kada bi cijene trebale biti iznimno prihvatljive.

Ljetno sezonsko sniženje je počelo i može trajati najdulje 60 dana, a u okviru sezonskog sniženja, redovna cijena i nova snižena cijena iskazuju se jasno, vidljivo i čitljivo, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

“Prema praksi u posljednjih par godina očekuje se da se prometi u trgovini na sezonskim sniženjima povećaju čak i do 30 posto”, istaknula je Tomislava Ravlić, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

“Tijekom cijelog trajanja sezonskog sniženja, redovna cijena artikla te ona nova, snižena, moraju biti iskazane jasno, vidljivo i čitljivo”, poručuju u Komori.

Ako trgovac ne proda sve proizvode, može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali mu nije dopušteno oglašavati takvu prodaju kao sezonsko sniženje nakon proteka propisanih 60 dana.

Iako se potrošači nerijetko žale kako sezonska sniženja u Hrvatskoj ne mogu konkurirati sniženjima u inozemstvu, žaleći se da trgovci u Hrvatskoj tek neznatno snižavaju cijene proizvoda i usluga dok se vani puno lakše može naći popuste i preko 50 posto, iz HGK poručuju kako se taj trend u zadnje vrijeme mijenja. Posljednjih godina u domaćim trgovinama bilježimo sve veće i veće sezonske popuste sukladno svjetskoj i europskoj praksi i slične termine sezonskih sniženja, čime je trgovina postala konkurentnija u odnosu na zemlje okruženja.

Ključni trendovi za ovo ljeto kao što su pletene torbice, životinjski uzorak, točkice ili torbice od PVC-a sada su napokon na sniženju. Vodeći brendovi trenutno na sniženju imaju niz komada koji su obilježili sezonu. Među njima su odlične suknje sa životinjskim printom, točkaste bluze, natikače s mašnama i preslatke kratke hlačice. Tu su i komadi u nezaobilaznoj žutoj boji koja je jedna od ključnih boja ljeta, kao i modni dodaci od PVC-a.

Prvog dana ljetnih sniženja kupci nisu pohrlili u trgovačke centre. Već sada su cijene niže i do 80 posto, no tek u ponekim trgovinama i na samo dio asortimana. Čini se kako mnogi čekaju završni krug. Svakim krugom popusti su sve veći pa bi i broj zaljubljenika u kupovinu u trgovinama mogao do kraja ljeta rasti.