14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Klub boraca (Fight Club, 1999.)

Više od autora

- vl promo-

Klub boraca_(Fight Club, 1999) [poster]Psihološki triler/ drama o poslušnom, bezličnom činovniku koji, frustriran ispraznim konzumerističkim životom, utjehu pronalazi u prijateljstvu s temperamentnim prodavačem sapuna, čovjekom potpuno suprotnim sebi. Dok u ustima osjeća hladnu cijev pištolja koji drži odlučni Tyler Durden (Brad Pitt), prestrašeni Jack (Edward Norton) prisjeća se kako je uopće dospio u tu situaciju. Još donedavno bio je bezlični činovnik u automobilskoj tvrtci i živio neuzbudljivim konformističkim životom ispunjenim dosadnim poslom, buljenjem u televizijski ekran i narudžbama odjeće i pokućstva prestižnih marki.

Boreći se protiv neuroza i nesanice, odlučio je poslušati savjet nezainteresiranog liječnika i posjetiti grupnu terapiju pacijenata liječenih od tumora testisa. Susret sa stvarnim ljudskim nevoljama isprva mu je izuzetno pomogao, te je počeo ići na skupne seanse različitih bolesnika.

Ubrzo je, na svoje razočaranje, primijetio da istu praksu primjenjuje i Marla Singer (Helena Bonham Carter), ekscentrična djevojka koja se tako suočavala s vlastitim problemima. A onda je tijekom jednog avionskog leta upoznao Tylera Durdena, neobičnog prodavača sapuna čija su mu se anarhistička razmišljanja odmah svidjela. Iste večeri, nakon što mu je u požaru potpuno izgorio stan, Jacku je Tyler spremno ponudio smještaj u svojoj ruševnoj kući na periferiji. Njihovo se intenzivno druženje polako počelo pretvarati u čudno prijateljstvo, sve dok jedne večeri Tyler nije od Jacka zatražio da ga snažno udari. Doživljena bol i prepuštanje životinjskim nagonima obojici su se izuzetno svidjeli, te su zaredale česte međusobne tučnjave. Postupno su se oko njih počeli okupljati znatiželjnici, koji su se s  vremenom i sami stali međusobno tući. Stoga su Tyler i Jack odlučili osnovati Klub boraca, mjesto na kojem bi se, uz strogo određena pravila, frustrirani ljudi u nemilosrdnim tučnjavama oslobađali napetosti i stresa. Na Jackovo veliko iznenađenje, klub je ubrzo stekao kultni status i velik broj članova, od kojih su neki bili i njegovi dobri poznanici. Ipak, postupno su ga počele brinuti Tylerova destruktivnost i neobuzdana seksualna veza s Marlom….


Klub boraca_(Fight Club, 1999) [St]

Izvrsna ekranizacija istoimenog debitantskog romana mladog američkog književnika Chucka Palahniuka objavljenog 1996. godine, gotovo preko noći je, jednako kao i sam književni predložak, dobila kultni status. Sasvim zasluženo, jer četvrti film darovitog redatelja Davida Finchera (Alien 3, Sedam, Igra, Soba panike) tjeskobno je, vizualno fascinantno, intelektualno izazovno, precizno režirano i besprijekorno odglumljeno remek-djelo. Nekadašnji redatelj glazbenih spotova za Madonnu i skupinu Aerosmith, kojeg je u svijet filma još u djetinjstvu uveo glasoviti George Lucas, Fincher je izuzetno intrigantan Palahniukov roman gotovo trendovske tematike pretvorio u iznimno slojevitu psihološku triler dramu koja savršeno funkcionira i kao vrlo zanimljiva politička alegorija. Isprva oštra i beskompromisna kritika otuđenog i dehumaniziranog suvremenog društva okrenutog površnoj zabavi i konzumerizmu, Klub boraca postupno postaje kompleksan psihološki portret samoživog i nezrelog pojedinca koji izlaz iz depresije i odušak svom neiživljenom junaštvu naposljetku pronalazi u predavanju životinjskim nagonima i atavističkim porivima. [TVprofil.net]

TRAILER: FIGHT CLUB [1999]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno