Vinkovčanka Jelena Maras jedna je od više od 6 500 registriranih osoba u Hrvatskoj oboljelih od multiple skleroze. O svome iskustvu progovorila je u knjizi “Mojih 50 godina života s multiplom sklerozom”, koja je predstavljena danas na imanju Ladanjske kuće “Maras” u Marincima.

Multipla skleroza, bolest za koju kažu kako ima tisuću lica, jedno od svojih lica Jeleni Maras pokazala je 1968. godine. “Točno je pola stoljeća kako sam se razboljela od multiple skleroze, ali sam prve znake ignorirala misleći da je to umor i posljedica intenziteta života zaposlene osobe, majke jednog djeteta i domaćice. Međutim, nakon dvije godine multipla je pokazala svoje pravo lice”, istaknula je Jelena Maras na promociji knjige o kojoj su govorili i Tihomir Maras u ime nakladnika, Concept d.o.o., i lektorica knjige Mira Filipović-Trabak, a nazočio je velik broj gostiju koji su došli čestitati autorici i poslušati njezinu poruku.

U vrijeme kada je Jelena Maras oboljela, o multiploj sklerozi nije se toliko govorilo, ali je tadašnji neurolog u vinkovačkoj bolnici Ivan Matijević odmah postavio dijagnozu, koja je kasnije i potvrđena u Zagrebu, a jedina terapija tada je bila B vitamin. Jelena Maras još je 13 godina radila, a umirovljena je s 42 godine kao invalid 80 % što za dvije godine prelazi na 100 %. Uvijek jaka duhom i uz veliku potporu obitelji svoju je bolest od početka prihvatila i naučila živjeti s njom. Odlučila je i pisati o njoj te je i objavila knjigu s jasnim porukama. “Želim da ova knjiga služi kao psihološka potpora svima koji se nađu u mojoj situaciji. Također, tu je i humanitarna dimenzija i dio prihoda od prodaje knjige namijenjen je mom društvu koje prikuplja sredstva za “Vozilo koje život znači”. Isto tako želim pokrenuti novi projekt “Međubolesnička solidarnost” jer želim da se mi invalidi, pogotovo teže skupine, slično mojoj skupini, uključimo što više svojim radom jer kad je čovjek invalid uključen, prihvaćen i kroz to koristan, on i zaboravi da je invalid”, istaknula je Jelena Maras.