1 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Književni prvijenac Vinkovčanke Marije Petrić: Zbirka pjesama „olujna”

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Svoj književni prvijenac, zbirku pjesama pod nazivom „olujna” javnosti predstavlja mlada Vinkovčanka Marija Petrić.
Marija Petrić (1997.) sveučilišna je prvostupnica i apsolventica na diplomskom studiju germanistike i anglistike na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Kako stoji u bilješci o autorici pisati je počela još kao djevojčica, a ozbiljnije pisanjem se bavi proteklih pet godina kroz koje je i nastala njezina prva zbirka pjesama.
Pojašnjavajući sam naziv knjige „olujna” autorica ističe kako je svaka oluja u životu, nakon koje čovjek izađe nov i bolji, koja dovodi do bonace, možda najbolji opis za njezin proces sazrijevanja i sve ono što je prolazila na tom putu. Sama ideja o objavljivanju zbirke iskristalizirala se s dolaskom korone i željom autorice da podijeli ono što je nastalo u nekom njezinom pokušaju da izliječi sebe i što bi možda ljudima u ovakvim teškim danima moglo pomoći.
I tako se pred čitateljima našla „olujna”, zbirka pjesama koju čine osam poglavlja. Prvo je „brodolomne”, a zadnje „ponovno rođena”. Između, pojašnjava autorica na kraju knjige, nalaze se poglavlja koja odgovaraju životnim etapama kroz koje svaki čovjek koji proživi brodolom mora proći da bi stigao do svog ponovnog rođenja. A uz intimna iskustva o kojima progovara, tragičnoj ljubavi te, kako kaže, ranama i njihovom zacjeljivanju, padanju i ustajanju, rastu, sazrijevanju i cvjetanju, u svojim pjesmama Marija Petrić progovara i o svojim dragim ljudima kao i nekim aktualnim društvenim pitanjima i problemima. A svim temama koje donosi zajednička je vrlo snažna i iskrena emocija koju autorica na papir prenosi bez znakova interpunkcije upravo kako bi dojam bio što snažniji, a emocija bila preslikana baš onako kako je u njoj rasla inspiracija dok je pisala.
„Kako sam i u knjizi rekla, ona je namijenjena „za svako ono srce u ranama” i moja je želja da se netko prepozna u tim pjesmama, da njemu bude lakše, da se čitatelj poveže s onim tko je to napisao i osjeti da postoji netko tko s njim može suosjećati u nekoj situaciji”, kaže nam Marija Petrić.
Zbirka poezije „olujna”, koja je izašla u vlastitoj nakladi autorice, može se nabaviti putem autoričine Facebook i Instagram stranice javljanjem u Inbox, a uskoro će biti dostupna i na web stranici koja je u izradi.
Za daljnje planove kada je riječ o pisanju i eventualnim budućim knjigama kaže: „Iskustvo me do sada naučilo da ne vrijedi planirati jer život voli iznenaditi. Ono što znam je da ću nastaviti pisati, a što život nosi, vidjet ćemo”.
Podrobnija analiza zbirke pjesama “olujna” i ocjene struke tek su pred njom, a prve kritike koje stižu, poput one na portalu Čitaj knjigu, ohrabrujuće su. Tako Alis Marić mladu autoricu naziva hrvatskom Rupi Kaur.
Recimo i to kako je predstavljanje zbirke poezije „olujna” jučer online priredila Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci ( https://fb.watch/1_oItM6wEG/ ).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno