U Narodnoj knjižnici i čitaonici Nuštar jučer je gostovao je Goran Nikolašević s predavanjem “Život u orbiti” o životu astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Mali slušači bili su učenici 2. razreda OŠ Zrinskih Nuštar, s učiteljicama Marijom Marošević i Dinkom Buljević, a u uvodu su saznali zašto se Svjetski tjedan svemira obilježava baš od 4. do 10. listopada, upoznali su UN-ov Ured za poslove svemira, prošli kroz povijest letova s ljudskom posadom, te povijest svemirskih postaja.

Predavač je pričao i o Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), prikazao video materijale s ISS-a te pobliže govorio o svakodnevici astronauta u svemiru. Ipak, učenicima je najzanimljivije bilo vidjeti kako astronauti spavaju u bestežinskom stanju, kako jedu ili peru zube.

Goran Nikolašević po struci je zrakoplovno-tehnički specijalist i informatičar, uz dodatnu edukaciju i radno iskustvo u zrakoplovnoj i svemirskoj branši. Bio je, između ostaloga, izvršni direktor World Space Week Asocijacije, najveće svjetske obrazovne organizacije povezane sa svemirom, delegat u UN komitetu za miroljubivo korištenje svemira u Beču i aktivni član Međunarodne astronautičke federacije u Parizu. Uz predavanja, autor je niza članaka za medije.