16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Knjižnica središte društvenog zbivanja, raste i broj korisnika

Više od autora

- vl promo-

Na 26. sjednici Gradskog vijeća grada Vinkovaca na Dnevnom je redu 10 točaka, a kako je istaknuo gradonačelnik Ivan Bosančić, vijećnici trebaju biti upućeni u sve što se zbiva u gradu kako bi došli do važnih ideja, ali i raspravili o projektima koji su trenutno u realizaciji.

Točka koja najviše izaziva pozornost jest vinkovačka Knjižnica i njezino izvješće o uspješnom poslovanju.

„Najvažnije jest da u knjižnici raste broj korisnika, stalno je puna djece i njihovog žamora, a određena društvena zbivanja u gradu tamo su preseljena, stoga u ovom lijepom novom prostoru možemo doživjeti sve što se zbiva”, istaknuo je Bosančić.

U prilog idu i brojke koje je danas iznijela ravnateljica Vedrana Lugić ocjenjujući 2023. povijesnom godinom za vinkovačku knjižnicu.

“Uz slogan Tvoj novi dom, kroz novi dnevni boravak grada dnevno prolazi 500-700 posjetitelja. Preseljena je stare lokacije u samo deset dana, a 160 000 komada građe preselili su zaposlenici uz volontere i Hrvatsku vojsku. Knjižnica je zahvaljujući projektu VIA-e dobila i novi  Bibliobus vrijedan 375 000 eura, a stigle su i nagrade struke za projekt deset kućica za knjige, najbolji promo film “Tvoj novi dom” te kao reprezentativno mjesto domaćinstva svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige. Ovo su samo najvažniji događaji kojih je u 2023. bilo 233 na kojima je sudjelovalo 7 360 posjetitelja. Ukupno je knjižnicu posjetilo u prošloj godini 113 147 osoba, bilo je učlanjeno 8497 korisnika  za 1198 više nego u prethodnoj 2022. Porast je to od 24 posto što ukupno znači kako je čak 22,5 stanovnika grada učlanjeno u knjižnicu što govori o kvaliteti rada, programa i aktivnosti koje svakodnevno provodimo”, podastrijela je Lugić uz financijsko izvješće.


Ono kaže kako su u 2023. ukupni prihodi bili preko milijun i 150 tisuća eura, rashodi milijun i 190 tisuća. Manjak prihoda se dogodio s obzirom na to da je financijski dio od projekta završenog u rujnu sjeo tek u siječnju ove godine. Ukupno bi tako rezultat poslovanja iznosio nešto više od 7 000 eura u plusu, pojasnila je ravnateljica uz nadu kako je izvjšćem demantirala paušalno proizvedene priče koje kolaju posljednje tri godine, a nisu nikako utemeljene.

Uz Knjižnicu, kazao je gradonačelnik u nastavku, uspješno posluju vinkovačko kazalište i muzej, a sve institucije su na visokoj razini o kojima s poštovanjem govore u našoj državi, ne samo županiji i gradu.

Dodao je i kako će Komunalni odjel iznijeti sve što se radilo u protekloj godini gdje su kroz proračun od 3.200.000,00 eura proveli programe. „To je brojka koja nam ulijeva povjerenje da ćemo i u narednom razdoblju značajno ulagati u komunalnu infrastrukturu na području grada”, zaključio je gradonačelnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno