4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Kod istočne obilaznice pronađeni ostaci djeteta iz mlađeg kamenog doba

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kod istočne obilaznice između Vinkovaca i Ivankova, gdje su u tijeku radovi na izgradnji najveće hladnjače jabuka u Hrvatskoj, posljednjih nekoliko tjedana traju i arheološka iskapanja, a vinkovački arheolozi došli su do jednog značajnog otkrića.

Naime, kako su objavili iz Gradskog muzeja Vinkovci, tijekom istraživanja na lokaciji Zablaće između Ivankova i Vinkovaca, pronađeni su ostatci velikog naselja Sopotske kulture koje je prvi puta dokumentirano još 2014. godine tijekom izgradnje bioplinskog postrojenja, a trenutno istražuju sam južni rub naselja.

Najnoviji nalaz je ostatak djeteta koje je umrlo u dobi od 3 do 6 godina prije nekih 6500-7000 godina i živjelo je tijekom mlađeg kamenog doba i Sopotske kulture.

Izuzetno zanimljivo je to otkriće, kažu u Muzeju, budući da je ovo tek peti potvrđeni pokojnik iz tog razdoblja, iako na području Vinkovaca i vinkovačkog kraja postoji preko 50 naselja Sopotske kulture, od kojih su neka veća od 30 hektara. Ostaje zato pitanje što su Sopoćani radili sa svojim pokojnicima.

Tijekom istraživanja 2014. godine, nastavljaju, pronađena su tri kostura, tako da je ovo četvrti s istog lokaliteta i nakon pažljivog vađenja (kosti su u vrlo lošem stanju) i pranja, kosti će biti upućene na analize, uz nadu da će dati dragocjene podatke o ovom zanimljivom razdoblju, ali i djetetu.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno