Foto: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Sastanak predstavnika Vlade sa sindikatima u obrazovanju koji je počeo danas u 15 sati otegnuo se u kasno poslijepodne. U zgradi Vlade svako malo međusobno se konzultiraju predstavnici obje strane, a sastanak još traje.

Nastavljeni su pregovori Vlade i sindikata prosvjete u štrajku. Iako je bilo najavljeno da će se novi sastanak održati u ponedjeljak, sindikati su danas dobili poziv iz Vlade.  Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kazao je prije sastanka da vjeruju da Vlada ima ponudu za koju smatra da je dovoljno dobra da se učenici vrate u klupe. Sanja Šprem rekla je da je ”koeficijent jedina ključna riječ koja može zaustaviti štrajk”.

Željko Stipić uoči sastanka rekao je da se nada Vlada na današnjem sastanku neće ponuditi isto što su nudili i do sada. Istaknuo je da su sindikati ujedinjeni i da ih nitko neće razjediniti te da se štrajk sigurno nastavlja.

”Svaka ponuda koja će stići od Vlade, mi ćemo se o njoj izjasniti, tražit će se potvrda članstva, mi uvijek pitamo naše članstvo”, istaknuo je Stipić i dodao da će se potvrda članova tražiti i u slučaju da Vlada ispuni zahtjeve sindikata.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je sve sudionike današnjeg sastanka da se danas postigne dogovor i istaknula da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja.

“S obzirom da je nedjelja i da je stvarno ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, ja bih rekla prije svega, naći brza i hrabra rješenja da čim prije učenici krenu u školu, u tom smjeru svi trebamo raditi. Kada smo prošli put razgovarali bilo je razgovora i o koeficijentima“, rekla je ministrica.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem uoči novog kruga pregovora rekla da sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva. Kazala je da tijekom posljednja 24 sata nije bilo pritisaka na sindikat i dodala da je pritisak na sindikate ”sustavan od prvog dana štrajka”.

Osim ministrice obrazovanja, na sastanku su još tri člana Vlade: Ministar rada Josip Aladrović, ministar financija Zdravko Marić te ministar uprave Ivan Malenica.