Po uzoru na ostale bolnice u Hrvatskoj ispred ulaza u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima danas je održan mirni prosvjedni skup „Pet do 12“ u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske na kojemu se okupilo stotinjak vinkovačkih zdravstvenih djelatnika.

Ovim prosvjedom se htjelo ukazati na loš položaj zdravstvenih djelatnika te na važnost prihvaćanja sindikalnih zahtjeva i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Koliko je još ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava? Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti u zdravstvenom sustavu, zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova, odgovarajuće uvjete rada, poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u sustavu su ispod nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje EU, no plaće nisu jedini problem s kojima se liječnici, medicinske sestre i medicinski tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari i ostali zdravstveni i nezdravstveni radnici susreću.

“Jedan od gorućih problema su neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu, sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima koji su u zdravstvenim ustanovama sve učestaliji. U sustavu je puno propusta i zanemarivanja. Do kada? Dok se svi ne iselimo? Zaposleni u sustavu zdravstva su savjesni i odgovorni u radu te ni u jednom trenutku svih ovih godina nisu ustali protiv rada, jer su svjesni činjenice da su tu zbog pacijenata i da je njihove potrebe vrlo često nužno staviti ispred svojih prava. No, problem nastaje zdravstvenog sustava prema zaposlenima, jer dok se od njih očekuje da žrtvuju svoje zdravlje, istovremeno im se njihov rad odbija platiti. Radimo jako puno i želimo raditi, no tražimo da se naš rad prizna i cijeni, da se osiguraju adekvatni uvjeti rada dostojni svakog čovjeka! Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad”, izjavila je Gordana Kucljak medicinska sestra vinkovačke bolnice.

“Samo želimo da sustav prepozna ono što smo zaslužili, ne isplaćuju nam prekovremene sate već nam daju slobodne sate, nedovoljno je osoblja na pojedinim odjelima, ne može jedan sestra nositi nešto što trebaju dvije, tri ili više. Naši pacijenti ne dobiju ono što bi trebali dobiti. Sustav ne prepoznaje školovanje sestara i ne stavlja ih na mjesta za koja su se školovale”, ističe medicinska sestra i tajnica sindikata u vinkovačkoj bolnici Lidija Zegović.