Prema Peludnom kalendaru Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, kolovoz i rujan izuzetno su teški mjeseci za alergičare. Prethodio im je i cijeli srpanj u crvenom radi cvjetanja koprive, koje će obilježiti i cijeli kolovoz, ali najviše problema ipak donosi ambrozija, koja je tijekom srpnja bila u zelenom, početkom kolovoza u žutom, a u crvenom je cijelu drugu polovicu kolovoza i prvu polovicu rujna. To je vrijeme kada je ambrozija, biljka koja predstavlja jedan od najvećih alergijskih potencijala među biljkama koje inače izazivaju alergije, u punom cvatu te izaziva velike probleme brojnim i sve brojnijim osobama koje pate od alergije.

Uz koprivu i ambroziju koje su u crvenom, što znači da tegobe imaju sve osobe alergične na njihov pelud, u kolovozu tegobe može prouzročiti i cvjetanje trava i pelina, koji su u zelenom što znači da tegobe mogu imati samo izrazito osjetljive alergične osobe.

U rujnu kopriva prelazi prvo u žuto što znači da će većina alergičnih osoba imati poteškoće, a potom u zeleno. Tijekom cijeloga rujna u zelenom je i pelin, a “kraljica” alergija ambrozija u crvenom ostaje do pred kraj rujna kada prelazi u žuto.

Kako ističu stručnjaci ove neškodljive tvari koje se nalaze u našoj okolini mogu izazivati jaču ili slabiju alergijsku reakciju, a izrazito intenzivnu alergijsku reakciju izaziva upravo ambrozija te osobe koje su alergične na ambroziju imaju velike poteškoće.

Preporuke su: Informirati se o kretanjima peludnih alergena (pratiti alergijski semafor i peludnu prognozu) i prema njima organizirati dnevne aktivnosti. Izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena. Za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže. Nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću, kako bi se spriječilo unošenje peludi u prostor u kojem se boravi. Ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi. Prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće polinacije. Nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana. Četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud. Boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. Redovito uređivati svoje okućnice i travnjake. Izbjegavati šetnju pored i kroz zakorovljene površine. Uzimati redovito terapiju propisanu od liječnika.

Za sve, pak, apel je ako na svojim površinama primijete ambroziju da istu uklone, jer upravo je to najbolja preventiva u borbi protiv ovakvog tipa alergija. Najbolji način uništavanja ambrozije jest čupanje biljke iz zemlje, čime se smanjuje broj aktivnih biljaka, ali je i redovno košenje trave svaka dva tjedna također učinkovito. Valja reći i to kako je u RH od 5. srpnja 2007. godine na snazi Naredba o poduzimanju obveznog uklanjanja ambrozije.