18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Konačno je: Greaseballs će nastupiti na 2. Hang Loose Rockabilly festivalu

Više od autora

- vl promo-
2. Hang Loose – Rockabilly festival, kako smo vam već najavljivali, održat će se 10. i 11. kolovoza 2018. godine kao dvodnevni događaj s nastupom 5 rockabilly sastava, dvije plesne grupe koje će izvoditi stroll, rockabilly jive i srodne plesove, pin-up foto sessionom i još puno raznih događaja.

Također je potvrđen dolazak i nekoliko fotografa, izlagača i bendova, a prva ćete imena ukoliko nastavite dalje čitati ovu vijest. Također možete posjetiti i službenu stranicu festivala gdje ćete uvijek pravovremeno doći do najsvježijih informacije.

Nakon što smo najavili dolazak tri rockabilly banda, zagrebačkih B and the Bops, mariborskih Joe And the Rhythm Boys te odličnih Mađara Dynamite Dudes, ovaj put ćemo vam najaviti dolazak jednih – jedinih, legendarnih GREASEBALLS!

GREASEBALLS, 2018

Greaseballs su, uz Fantome, glavni akteri revivala rockabilly glazbe koji se zbio na hrvatskoj rock sceni 1980-ih. Publika ih pamti po čvrstom, energičnom zvuku koji je koketirao s punkom, svirkama pred prepunim Kulušićem i drugim klubovima tog vremena, ali i po izostanku snimljenog albuma, koji im se dogodio tek 2016. godine.

LP Greaseballsa trebao je biti izdan 1990. godine, no stvari im nisu išle na ruku. Osnivač benda, autor i producent Davor Viduka (također poznat po svom stvaralaštvu u Kojotima i Kawasaki 3p-u) o tom neobjavljenom albumu kaže:

‘Snimili smo kompletan album za Jugoton i trebao je izaći, ali neki članovi benda su dobili poziv za vojsku, zvučao nam je previše pop, što mi nikako nismo bili. Mi smo oduvijek bili neka kombinacija ranog punk rocka i rockabillya i tako da se to sve razvuklo i album nije izašao, što mi je danas drago jer sad zvuči kako treba.’

Album ‘Greaseballs’ tako izdan tek u rujnu 2016. godine pod etiketom Dancing Beara, a sastavljen je od pjesama iz različitih razdoblja R’n’R glazbe koji su inspirirali članove benda. Ima tu rockabillya, ali i punka i garage rocka. Odmah po objavljivanju, album se popeo na vrh ljestvice najprodavanijih izdanja u HR te godine.

Bend i danas postoji u gotovo neizmijenjenom sastavu – tu su Davor Viduka (solo gitara, prateći vokali), Danilo Šerbedžija (ritam gitara, prateći vokali), Vjeran Plavčić (vokal), Darko Klarić (bas), a umjesto originalnog bubnjara Arsena Novaka za bubnjevima je sada Ivica Ico Dajak.

Pjesmu ‘Stari vlak’ kojom najavljujemo nastup Greaseballsa na 2. Hang Loose Rockabilly Festivalu vjerojatno ste čuli svi. U kolovozu ju dođite poslušati uživo, u izvornoj verziji, kao i mnoge druge pjesme kojima će nas zabaviti Davor i društvo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno