10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Konjičkom karavanom ulicama grada otvorena manifestacija “Od Đurđeva do Markova”

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na putu dugom sedam kilometara, svetačke blagdane Jurjevo i Markovo pozdravili su ulicama grada jahači i zaprege koje već osmu godinu, u sklopu tradicijske manifestacije “Od Đurđeva do Markova”, u povodu ovih datuma okuplja Udruga Naši Borinci.

Tridesetak jahača i pet konjskih zaprega, nakon pandemijskih ograničenja protekle dvije godine, konačno su u slobodnom kasu najavili povratak normalnom životu, a usprkos najavama prognostičara i Nebo se smilovalo.

“Zahvaljujemo se dragom Bogu i na tome! Idućih godina ići ćemo za proširenjem manifestacije na županijskoj razini. Udruga je još 2013. godine obnovila kapelicu koja datira iz 13. stoljeća i tada inicirala blagoslov konja na sv. Jurja i polja na sv. Marka, stari slavonski običaj”, podsjetio je predsjednik Robert Rihtar, istaknuvši ovo okupljanje kao jedinstven događaj našeg kraja.

Prepoznali su to crkveni i gradski oci kao i Turistička zajednica koji od početka podupiru manifestaciju.

“Manifestacijom i misom želimo se zahvaliti Bogu za sve ono što nam je dao, za sve naše konje i polja. Ovo živi kao tradicija, a mi kao Grad Vinkovci, organizatorima dajemo vjetar u leđa čuvajući time našu tradiciju i povijest”, poručila je pročelnica za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić, i sama velika zaljubljenica u konje i tradiciju.

Krenulo se od domicilne župe Srca Isusovog, baš kako i treba u povodu proslave zaštitnika pitomih slavonskih grla i plodnih polja. Cilj je bio borinačka kapelica Uzašašća Gospodnjega kod koje je, u nazočnosti brojnih sudionika i gostiju, služena misa na otvorenom.

 

Najznačajniji trenutak svakako je blagoslov konja i konjanika što je učinio župnik Ladislav Dort baš danas na Bijelu nedjelju ili nedjelju Božanskog Milosrđa, u narodu uvriježenu kao Mladi Uskrs.

Koliko konjacima puno znači Božji prst potvrdila je Josipa Basarić iz KK Vinkovci koja je jahala na ljepotanu pravog proljetnog imena, Tulipanu.


“Ljubav je velika. Čuvamo tradiciju unazad nekoliko godina, pokušavamo ju održati i naše životinje staviti pod Božju zaštitu, a i pokazati ih”, ponosno će ljepotica.

“Ljubav prema konjima, polju, običajima potekla je još iz djetinjstva, a svake godine obilježimo dolaskom na Đurđevo i Markovo kod kapelice na Borince i sretan sam što još mogu uzjašiti”, otkriva najstariji među jahačima Marko Paklar koji je uoči sutrašnjeg imendana ponosno odjenuo šokačko ruvo pokazujući svoju kobilu Margitu.

Druženje je nastavljeno uz nedjeljni ručak tijekom kojeg se služio čobanac.

Jedna od djelatnosti Udruge „Naši Borinci” promicanje je povijesnih i kulturnih vrijednosti pa su stoga i došli na ideju oživljavanja ovog starog, tradicijskog običaja, blagoslova konja i polja.

Spomendan sv. Marka, evanđeliste slavi se u ponedjeljak 25. travnja za kada je planiran blagoslov polja na istom mjestu s početkom u 17 sati. Njemu se, govori predaja, puk utječe protiv nevremena, munje, tuče, nepripravne smrti te za dobro vrijeme i još bolju žetvu.

Ovaj jedinstveni događaj na istoku Hrvatske, udruga Naši Borinci organizira od 2014. godine u želji promocije povijesnih i kulturnih vrijednosti našega kraja pa otuda i inicijativa oživljavanja ovog starog, tradicijskog običaja blagoslova konja i polja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno