Predsjednik Republike Zoran Milanović sazvao je prvu sjednicu Hrvatskog sabora u srijedu 22. srpnja u 10 sati u saborskoj zgradi na Trgu svetog Marka.

Nakon što se izabere predsjednik Sabora, tim činom se i konstituira 10. saziv. Za predsjednika će ponovno biti izabran Jandroković. Prema dnevnom redu prve sjednice, Sabor treba izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo, radno tijelo koje će podnijeti izvješće o provedenim izborima, nakon čega će zastupnici prisegnuti.

Na dnevnom je redu i izbor potpredsjednika Sabora, četiriju odbora – za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje i za izbor i imenovanja te prijedlog da se razriješi i imenuje zamjenik tajnika Sabora i tajnik plenarne sjednice.

Predsjednik Sabora upućuje zastupnike koji namjeravaju dati ostavku ili staviti mandat u mirovanje da ga o tome moraju obavijestiti 24 sata prije početka konstituirajuće sjednice, pisanim putem, najkasnije do 21. srpnja do 10 sati.

Maske za lice i dezinfekcijsko sredstvo bit će zastupnicima na raspolaganju na ulazu u Sabor i ispred sabornice. Zastupnicima je dostavljen i evidencijski listić o nazočnosti na sjednici koji predaju prije ulaska u sabornicu. Nakon dolaska u Sabor dobit će Ustav, saborski Poslovnik i vodič za zastupnike.

U četvrtak će biti predstavljen i program nove Vlade te će zastupnici glasati o povjerenju novoj-staroj ekipi u Banskim dvorima.

Prije toga u planu je donošenje odgovarajućeg zakonskog okvira koji će biti podloga za predstavljanje nove Vlade. Nakon toga će biti prva sjednica nove Vlade na kojoj će se Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa uputiti u prvo čitanje.

Andrej Plenković rekao je kako je stanje u državnoj blagajni dobro te podsjetio na gospodarske mjere koje je Vlada donijela za pomoć gospodarstvu u vrijeme pandemije koronavirusa uz kredite koji su uzimani po najpovoljnijim mogućim uvjetima. Kada se oformi Vlada, dodao je, morat će se prilagoditi određene stavke proračuna, a očekuje da će Vlada nastaviti osiguravati financijsku stabilnost i krenuti u porezna rasterećenja te da će do kraja mandata ostvariti ulazak u eurozonu.