Kontaktirajte nas

Aktualno

Kontinuirani rast ulaganja u programe i ustanove u kulturi u protekle tri godine

Objavljeno

-

U Upravnom odjelu za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, osim što su zaduženi za rad gradskih ustanova u kulturi i što vode brigu o potrebama u kulturi za programe iz područja muzejske, galerijske, likovne, knjižnične i nakladničke, glazbene, scenske, filmske i multimedijalne djelatnosti te kulturnih manifestacija, brinu i o spomenicima kulture i zaštiti kulturnih dobara i kulturne baštine. Odjel prati rad i upravljanje u ustanovama u kulturi kojima je Grad osnivač i rad u udrugama u kulturi te im pruža stručnu pomoć u njihovom radu, pribavlja i distribuira informacije o potencijalnim izvorima financiranja gradskih programa, posebice iz dostupnih fondova Europske unije.

Ono što je posebno vidljivo, a kada su ustanove u kulturi u pitanju, stalni je rast izdvojenih sredstava za iste.

Tako je recimo za Gradski muzej Vinkovci u 2017. godini Grad Vinkovci ukupno izdvojio 2,2 milijuna kuna, dok su u 2020. godini planirana sredstva za muzejsku djelatnost u iznosu od gotovo 2,5 milijuna kuna. Za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci u protekle 3 godine iz proračuna grada Vinkovaca, osim sredstava za redovan rad ove ustanove i čitaonice Vinkovci financirana je i nabava knjižnične građe, kao i razni programi, akcije i manifestacije i brojne druge knjižničarske aktivnosti. U 2017. godini ukupno je za potrebe ove ustanove izdvojeno više od 2,1 milijuna kuna, dok su u ovoj godini planirana sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Uspoređujući razdoblje od 2017. do 2020. godine iznos koji je Grad Vinkovci izdvojio za knjižničarsku djelatnost uvećan je za 600 tisuća kuna. Što se pak Gradskog kazališta “Joza Ivakić” tiče i u toj ustanovi bilježe povećanje prihoda od strane vlasnika, odnosno Grada Vinkovaca. U protekle tri godine iz proračuna su, osim sredstava za redovan rad, izdvojena i sredstva za financiranje programskih aktivnost kazališta.

U 2017. godini Grad je ukupno izdvojio gotovo 1,3 milijuna kuna za kazališnu djelatnost, a u ovoj godini planirana su sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna.

“Važno je naglasiti i ulaganja u obnovu spomenika pa je tako 2017. godine u pješačkoj zoni postavljena fontana odnosno Zdenac vučedolskog ljevača bakra. U rujnu 2018. godine u središnjem vinkovačkom parku postavljen je kip bana Josipa Šokčevića, hrvatskog velikana i jedinog bana rođenog u Vinkovcima. Kip bana Šokčevića prikazan je u nadnaravnoj veličini od 2,25 metara, lijevan je u bronci, zelene patine, a nalazi se na postamentu od bračkog kamena. Ukupna vrijednosti izrade kipa, postamenta te opločenja je 500 tisuća kuna. U svibnju 2019. godine obnovljen je kip sv. Trojstva. Spomenik je podignut 1845. godine, te su vremenom pojedini dijelovi postali neprepoznatljivi ili su nedostajali, pa se moralo pristupiti cjelovitoj obnovi spomenika. Za ovu zahtjevnu i složenu obnovu kroz 2017., 2018. i 2019. godinu izdvojeno je oko 830 tisuća kuna od čega je 250 tisuća kuna financirano od strane Ministarstva kulture, dok je ostatak troškova, 580 tisuća kuna, financiran od strane Grada. Prošle godine obavljeni su i konzervatorsko-restauratorski radovi na skulpturi sv. Roka, kako bi se sanirala postojeća oštećenja što je koštalo više 21 tisuće kuna, a saniran je i grob Matije Antuna Reljkovića na Gradskom groblju u Vinkovcima”, naglašava pročelnica Marija Liščić Drmić.

Kao dva najveća i najobimnija projekta ističe unutarnje i vanjsko uređenje zgrade Arhiva u Vinkovcima i izgradnju nove zgrade Knjižnice.

„Tijekom 2017. i 2018. godine proveli smo projekt sanacije, odnosno unutarnjeg uređenja zgrade budućeg Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima koji je do tada djelovao u premalom i neadekvatnom prostoru u kojemu nisu bili osigurani dostatni uvjeti za rad Arhiva. Stoga je ta zgrada kompletno sanirana te je nabavljena potrebna oprema za rad, od koje posebno možemo istaknuti skener za digitalizaciju osjetljive arhivske građe. Uređenjem zgrade te nabavom nove opreme, znatno smo unaprijedili i modernizirali arhivsku djelatnost u Vinkovcima. Sami radovi su bili vrijedni 622 tisuće, a oprema dodatnih 500 tisuća kuna. Zgrada je i energetski obnovljena u poslu vrijednom gotovo 1,9 milijuna kuna. Projektom je obuhvaćeno provođenje mjera energetske učinkovitosti kao što su povećanje toplinske izolacije krova i pročelja, zamjena vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnja dizalica topline za grijanje ureda itd. Rezultat navedenih radova je smanjenje potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini 84% u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje prije provedbe navedenih mjera, što ujedno doprinosi i smanjenju godišnje emisije CO2 za 75,98%. U listopadu ove godine završeni su građevinski, strojarski i elektrotehnički radovi energetske obnove ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Taj projekt je trenutno u fazi energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata“, objašnjava pročelnica. O novoj zgradi knjižnice, kaže, pisalo se već puno puta u posljednje vrijeme, no nije na odmet podsjetiti kako je to trenutno najveći projekt u provedbi Upravnog odjela za kulturu i turizam i Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada vrijedan gotovo 49 milijuna kuna.

Zanimljivo je vidjeti i koliko su izdvajanja Grada rasla kada su u pitanju Javne potrebe u kulturi i tehničkoj kulturi. Upravni odjel za kulturu i turizam još je 2014. godine započeo s Programom javnih potreba u kulturi na području grada Vinkovaca, a za koja su tada utrošena sredstva u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna. U 2017. godini ukupno je utrošeno 1.9 milijuna kuna, u 2018. godini 2,8 milijuna, a u 2019. godini 3,6 milijuna kuna.

„Gradske manifestacije iz godine u godinu rastu, kako prema većem planiranom iznosu, tako i prema većem broju samih priredbi i na taj način upotpunjuju ponudu događanja u našem gradu na zadovoljstvo, vjerujem, svih građana. Vinkovčani i Vinkovčanke, kao i gosti koji dolaze u naš grad, u svako doba godine, dakle, imaju priliku uživati u aktivnostima i priredbama koje se nude u sklopu manifestacija, onim najvećima kao što su Vinkovačke jeseni, Advent u Vinkovcima, Vinkovačko ljeto i Rimski dani, ali i u brojnim drugima. U 2020. godini u okviru Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi grada Vinkovaca planirana su stoga sredstva u iznosu od 4,4 milijuna kuna, od kojih je gotovo 3 milijuna kuna izdvojeno za gradske manifestacije“, ističe pročelnica Liščić Drmić. Svake godine, poručuje, nastoje što je više moguće unaprijediti rad kulturnih ustanova kroz njihovu obnovu i izgradnju te podići ljestvicu ulaganja u sve kulturne programe i manifestacije u Vinkovcima, a kako bi život u našem gradu bio što bogatiji i raznovrsniji.

Značajna ulaganja i u idućoj godini

U sljedećoj godini u planu je realizacija projekata energetske obnove zgrada kulturnih ustanova, Gradsko kazalište Joza Ivakić tako bi trebalo proći kroz energetsku obnovu vrijednu čak 3,6 milijuna, u zgradu Matice Hrvatske u Vinkovcima bit će uloženo 1,8 te u zgradu Ateljea umjetnika u Lenijama 1,7 milijuna kuna. „U 2021. godini planiramo i izradu i postavljanje spomenika hrvatskim braniteljima u parku u ulici Josipa Lovretića. Spomenikom želimo odati počast svim poginulih braniteljima i on će biti simbol velike pobjede u borbi za slobodu. Također, planiramo provedbu projekta rekonstrukcije i dogradnje nekadašnje crkve sv. Ilije na Meraji, a koji za cilj ima valorizaciju kulturnog dobra, zaštićenog u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture, u svrhu očuvanja i prezentacije arheološke i arhitektonske vrednote srednjeg vijeka kao unaprijeđene turističke ponude grada Vinkovaca“, ističe pročelnica Marija Liščić Drmić.

Podloga za lakše uređenje povijesnih zgrada

Početkom prošle godine u ovom odjelu izradili su i konzervatorsku podlogu za Kulturno povijesnu cjelinu grada Vinkovaca koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Izradom konzervatorske podloge znatno su olakšani budući projekti uređenja građevina unutar kulturno-povijesne cjeline. Projekt je bio vrijedan 205 tisuća kuna, od čega je Ministarstvo kulture sufinanciralo 65%, odnosno 130 tisuća kuna.

Aktualno

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    104 pregleda

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te zauzela 1. mjesto i tako uspješno završila natjecateljsku sezonu. Mladež muška zauzela je visoko 3. mjesto.

U DVD-u Nuštar, inače, pripremaju se za sudjelovanje na VIII. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske. Nuštarske vatrogasce, 26. rujna u Varaždinu, zastupat će ženska A i muška A ekipa.

Također, u nuštarskom vatrogasnom društvu u tijeku su i pripreme za 1. KUP DVD-a Nuštar, koji je najavljen za subotu, 2. listopada. Natjecanje će biti održano u kategorijama: pomladak muški i ženski, žene A, muški A, te žene B i muški B rođeni 2.12.1991. i stariji. Natjecat će se odjeljenja od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2 po važećem pravilniku HVZ-a.

Pehari su osigurani za prva tri mjesta u svakoj kategoriji kao i prijelazni pehari za ukupne pobjednike kuša u muškoj i ženskoj kategoriji za odrasle.

Ekipe se trebaju prijaviti najkasnije do 30. rujna. 

Nastavi čitati

Aktualno

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

Objavljeno

-

Napisao/la

    148 pregleda

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999., kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug odnosno partner žrtve.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje je nužno potaknuti na međusobnu suradnju u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja. Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji savjetuje se da potraže pomoć jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Savjetuje se da nasilje prijave: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u suzbijanju nasilja, potrebno je uložiti daljnje napore u tom pravcu.

Nastavi čitati

Aktualno

Putničkim vlakom do Vukovara za 20, umjesto dosadašnjih 40 minuta

Objavljeno

-

Napisao/la

    556 pregleda

Kraće vrijeme putovanja i sigurnost prometovanja – zaključak je današnjeg Info dana u Vukovaru u čijem je središtu bila modernizacija pruge Vinkovci – Vukovar. Detaljno je predstavljeno značenje ovog projekta za cjelokupno stanovništvo, ponajviše za gospodarstvo cijele županije.

Stanovnici Vinkovaca, Vukovara, Nuštra, Bršadina, Lipovače, Borova Naselja te okolnih mjesta ugodnije će, brže i sigurnije putovati tijekom dnevnih migracija, a bit će i kvalitetnije povezani s drugim županijama. Donijet će im to projekt punog naziva “Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar” koji je HŽ Infrastruktura predstavila danas u Vukovaru. Radovi započeti u travnju prošle godine teku planiranom dinamikom, njihov završetak očekuje se krajem sljedeće godine, a udaljenost od 18,7 kilometara putnici će uskoro prelaziti duplo brže, rekao je voditelj projekta Marko Žganec.

“Obnovit će se kolodvori Vukovar i Borovo Naselje, stajališta Nuštar i Bršadin – Lipovača, a kako se radi o elektrifikaciji, izgrađuju se i nadograđuju električna postrojenja za električnu vuču i kontaktna mreža. Radovima će se osigurati nova funkcionalna rješenja željezničko-cestovnih prijelaza, izgradit će se pješački pothodnici, lakši pristup osobama smanjenje pokretljivosti, izgradit će se zidovi za zaštitu od buke i omogućit će se bolji pristup kolodvorima i stajalištima jer će se izgraditi parkirališta za vozila i bicikle”, pojasnio je Žganec.

Projekt vrijedan 542,6 milijuna kuna od velikog je značaja za čitavu Istočnu Slavoniju, a to je prepoznala i Europska Unija koja je odobrila sufinanciranje projekta u iznosu od 85 posto bespovratnih sredstava. Preostalih 15 posto sufinancira se iz proračuna RH.

Modernizacijom će se pruga unaprijediti i za veću voznu brzinu. Projektirana je maksimalna brzina od 120 kilometara na sat čime će se vrijeme putovanja smanjiti za otprilike 50 posto. Putovanje između Vinkovaca i Vukovara putničkim vlakom trajat će tako oko 20 minuta, umjesto dosadašnjih 40.

“Mi u Vukovarsko-srijemskoj županiji smo izrazito zadovoljni sa svakim povlačenjem EU sredstava, pogotovo ulaganjem u prometnu infrastrukturu. Unaprijeđenje ove pruge za gospodarstvo cijele županije je vrlo važno, mislim da će mnogi imati velike koristi od ove pruge, ali i da će privući druge gospodarstvenike da ulažu u našu županiju”, istaknula je Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Radove izvodi zajednica španjolskih tvrtki Comsa S.a. i Comsa Instalaciones Y Sistemas Industriales S.a, a nadzor nad radovima obavlja zajednica gospodarskih subjekata Rubicon Engineering i SPC Engineering Ltd. iz Bugarske.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 32 minute

Četvrti poraz zaredom: BSK-Cibalia 1:0

U današnjoj utakmici SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa u Bijelom Brdu Cibalia je izgubila od domaćina BSK rezultatom 1:0. Cibalia je...

Aktualnoprije 57 minuta

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te...

Aktualnoprije 2 sata

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene...

Aktualnoprije 4 sata

Putničkim vlakom do Vukovara za 20, umjesto dosadašnjih 40 minuta

Kraće vrijeme putovanja i sigurnost prometovanja – zaključak je današnjeg Info dana u Vukovaru u čijem je središtu bila modernizacija...

Aktualnoprije 4 sata

Beroš: Covid potvrde uvode se zbog sigurnosti, a ne kažnjavanja

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je danas  da se obveza posjedovanja Covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj 1812 novozaraženih, umrlo je 13 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1812 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je...

Aktualnoprije 5 sati

U Vinkovcima veliki interes za radionicu o energetskoj obnovi kuća koja kreće 14. listopada

Građani već dulje vrijeme iščekuju javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a prije no što krenu prijave 14. listopada,...

Aktualnoprije 7 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježen 51 novi slučaj

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 51 nova pozitivna osoba na COVID-19,...

Najčitanije