27 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. lipnja 2022.

U Vinkovcima u tijeku kontrola čipiranja pasa

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Problem napuštenih pasa prisutan je u svim gradovima i općinama u Hrvatskoj pa tako i u Vinkovcima gdje se također kod velikog broja pasa pronađenih na ulicama utvrdi da nisu čipirani. To znači da se sada već dugogodišnja zakonska obveza čipiranja ne poštuje. Upravo zbog toga, a kako propisuje i Zakon o zaštiti životinja, jedinice lokalne samouprave dužne su provesti kontrolu čipiranja pasa kako bi se utvrdilo koliko ih je nečipiranih te njihovim vlasnicima naložilo da ispune tu obvezu.

U Vinkovcima kontrola čipiranja pasa je upravo u tijeku, a podudarila se s akcijom Grada Vinkovaca koji se odlučio na pomoć vlasnicima pasa u troškovima oko njihovog kućnog ljubimca, ali i kako bi se, u situaciji da pas odluta ili, ne daj Bože, bude napušten, mogao pronaći vlasnik. Riječ je o refundiranju troškova za prvo cijepljenje psa, dehelmintizaciju, mikročipiranje i izdavanje putovnice, u ukupnom iznosu od 250,00 kuna.

Provjera čipiranja pasa na terenu nužna je radi utvrđivanja stanja i postupanja u skladu sa zakonskim propisima, a iz gradske Uprave pozivaju sve građane čiji psi nisu prošli prvo cijepljenje da iskoriste mogućnost koja im se nudi te prvo cijepljenje svog ljubimca uz koje ide i čipiranje, kao i dehelmintizacija i izdavanje putovnice, obave o trošku Grada. Oni koji eventualno imaju psa koji je cijepljen, a nije čipiran, trebaju znati kako čipiranje stoji 90 kuna, a kazna ako pas nije čipiran i do 6 000 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno