U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti, ovlašteni službenici Ministarstva financija i Carinske uprave, u suradnji s Poreznom upravom, u razdoblju od 18. do 24. travnja provode pojačane nadzore fiskalizacije na cjelokupnom području Republike Hrvatske, a s ciljem sprječavanja sive ekonomije i zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Pojačane nadzore provode ovlašteni službenici obiju uprava samostalno, ali i u suradnji s drugim nadzornim službama, a istima će biti obuhvaćeni porezni obveznici koju obavljaju djelatnost kopnenog prijevoza putnika, pripreme i usluživanja pića i trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima.

Primjenom suvremenih metoda i tehnika kojima se pruža sve dublji uvid u način poslovanja i navike poreznih obveznika, ovlašteni službenici navedenih uprava pored pojačanih nadzora fiskalizacije provode i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa. Navedenim postupcima se putem web aplikacije “Fiskalizacija” na mobilnim uređajima prati i provjerava izdavanje i fiskaliziranje računa u realnom vremenu. Iz Ministarstva financija i Porezne uprave pozivamo stoga sve građane, kao i pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, da prijave sve nepravilnosti s kojima se susreću putem besplatnog telefona 0800-1222 ili putem maila javnost@carina.hr