24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga VSŽ u novom projektu

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima 27. lipnja održana je Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je predstavljen projekt „Obiteljska dinamika, zdravlje i dobrobit hrvatskih obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava“, a s ciljem uključivanja vukovarsko-srijemskih braniteljskih i stradalničkih udruga u ovaj projekt.

Riječ je o znanstveno istraživačkom projektu koji provodi Hrvatsko katoličko sveučilište – Odjel za psihologiju, a predstavila ga je voditeljica doc. dr.sc. Martina Knežević. „Glavni cilj ovoga projekta je ispitati povezanost aktivnog sudjelovanja u Domovinskom ratu s fizičkom, mentalnom i socijalnom dobrobiti branitelja i njihovih obitelji, bračnih partnera i djece, te ih usporediti s obiteljima čiji članovi nisu sudjelovali u ratu“, istaknula je doc.dr.sc. Knežević.

Predviđeno je da se projekt provodi u Zagrebu, Đakovu, Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru, ali i u drugim gradovima prema potrebi. Cilj je temeljem istraživanja i dobivenih podataka, izraditi smjernice i osmisliti konkretne aktivnost za rad, temeljene na stvarnim i aktualnim potrebama svih hrvatskih obitelji nastalim kao posljedice rata, ponajprije kada je riječ o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, ali i građanima koji nisu aktivno sudjelovali u ratu.

Zaključeno je kako će se Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga Vukovarsko-srijemske županije aktivno uključiti u projekt jer se, kako je istaknuo predsjednik Damir Dujić, već i ranije razmišljalo o sličnim aktivnostima budući da potreba neosporno postoji s obzirom na puno obitelji u kojima postoje problemi kao posljedice rata. Pri tome, istaknuto je, uz obitelji, ne bi trebalo zaboraviti niti samce, koji također osjećaju posljedice rata i kojima je stručna pomoć neophodna.

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga Vukovarsko-srijemske županije, inače, imajući u vidu ovu problematiku ove je godine na javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja kandidirala projekt pružanja psihosocijalne pomoći te je predviđeno održavanje jedne tribine na jesen. Sudjelovanje u projektu „Obiteljska dinamika, zdravlje i dobrobit hrvatskih obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava“ Hrvatskog katoličkog sveučilišta korak je više u tom pravcu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno