12 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Korak do zelenijih Vinkovaca na dva kotača

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kako je i najavljeno, Vinkovci će kroz naredna dva mjeseca dobiti sustav javnih bicikala koji će se sastojati od 3 stanice s 12 klasičnih i 6 električnih bicikala.

S ciljem popularizacije sustava javnog prijevoza i smanjenja upotrebe osobnih automobila odnosno negativnog utjecaja na okoliš, u Gradu Vinkovcima u veljači su s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali Ugovor o sufinanciranju projekta „Uvođenje sustava javnih bicikala u Grad Vinkovce“.

Od ukupno 565.000 kuna, kolika je vrijednost projekta, 40% u protuvrijednosti 226.000 kuna sredstva su Fonda. Postupkom javne nabave izabrana je tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o. iz Zagreba s najboljom ponudom u iznosu od 459.200 kuna bez PDV-a ili 574.000 kuna s PDV-om, a s kojom je potpisan ugovor. Time se ova tvrtka obvezuje uslugu isporučiti u roku od 60 dana.

„Uvođenjem ovog sustava ispunili smo neke od ciljeva u vidu razvoja biciklističkog prometa i integracije s javnim prijevozom te ostvarili napredak u našim nastojanjima da Vinkovci postanu zeleni i zdravi grad. Značajan korak u tom smjeru je i izgradnja biciklističkih staza u gradu, za koju već imamo spremnu cjelokupnu dokumentaciju za izgradnju prve faze”, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić. Napominje i kako je ovaj projekt vrlo značajan jer svima su dobro poznate brojne prednosti kada je vožnja bicikla u pitanju, ali i preporuke zdravstvenih stručnjaka koji često naglašavaju zašto baš bicikl kao prijevozno sredstvo treba koristiti što više.

Prometnim Masterplanom grada Vinkovaca predviđeno je postavljanje stanica na tri lokacije, kod Željezničkog kolodvora, u centru grada u blizini zgrade Hrvatske pošte, te u parku Lenije u blizini srednjih škola i bazena. Na svakoj stanici bit će postavljeni stalci za 4 klasična bicikla i punjači za 2 električna, a građani i posjetitelji bicikle će koristiti prijavom u sustav i plaćanjem korištenja po satu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno