“Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živjeti dugo vremena i vjerojatno će se pojavljivati sezonski”, poručio je Jin Qi s kineske Akademije medicinskih znanosti, a prenose svjetski mediji.

Kineski znanstvenici naime tvrde da je malo vjerojatno da će koronavirus nestati na način kako je recimo SARS nestao prije 17 godina, budući da se prenosi među ljudima bez da izaziva pojavljivanje simptoma kod svih.

Upravo ova grupa asimptomatskih pacijenata čini obuzdavanje epidemije puno težim, objavili su kineski znanstvenici. “Virus je osjetljiv na toplinu, ali tek kada je izložen temperaturi od 56 stupnjeva celzijevih duže od 30 minuta. Vrijeme neće postati toliko toplo. Globalno gledajući, šanse da će se broj zaraženih drastično smanjiti tijekom ljeta su vrlo male”, naglasio je Wang Guiqiang, šef odjela zaraznih bolesti Sveučilišne bolnice u Pekingu. Znanstvenici diljem svijeta sigurni su da će virus biti jako teško potpuno uništiti i to unatoč strogim mjerama i karantenama diljem svijeta, koje su zaustavile ekonomiju.

Neki čak pozivaju da se dopusti da se virus kontrolirano širi među mlađom populacijom kako bi se stekao “imunitet krda”. Kineski znanstvenici također tvrde da nema dokaza da će se zaraza usporiti tijekom ljeta.