4 C
Vinkovci
Srijeda, 29. studenoga 2023.

Kozji sir braće Perković iz Retkovaca u utrci za HIT proizvod

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ove nedjelje gledatelji u emisiji Nove TV ”Startaj Hrvatska” imaju priliku upoznati poduzetničku i životnu priču braće Perković koji u Retkovcima na svom OPG-u održavaju posao svoga oca i od kozjeg mlijeka prave ukusan sir.

Vodeći se tradicijom, godinama su skupljali dodatna saznanja o tome što moderno tržište želi, nakon čega su krenuli istraživati kako poboljšati vlastite recepture. Tako su, osim ručno rađenog polutvrdog natur kozjeg sira, nastale i druge dvije jednako kvalitetne i ukusne vrste: sir s vlascem i dimljeni sir, predstavljaju ih u Startaj Hrvatska.

Kozji sirevi Ivana i Josipa Perkovića, reći će, rezultat su zajedništva i sloge, ali i višegodišnjeg iskustva u radu sa životinjama te primijenjenog znanja u poljoprivredi. Od 80 do 90 posto komponenti kojima se koriste za izradu sira proizvode sami, a do današnjeg proizvoda došli su nakon 20 godina pokušaja i pogrešaka u usavršavanju recepture. ”Proizvodnja nam je ciklička i na taj način osiguravamo kvalitetu svih ulaznih sirovima, osiguravamo preradu kozjeg mlijeka i zatim sira sukladno s onim što smo mi sami htjeli. Tako kontroliramo kvalitetu sira i postojanost njegova okusa”, kažu Perkovići koji za svoje koze tvrde da su najsretnije slavonske koze za koje su čuli.
Koza je u njihovu obitelj došla sasvim slučajno. ”Naša priča počela je zbog mene. Jedan je doktor mom ocu sugerirao da ako me želi spasiti, da pribavi kozu i da pijem sirovo kozje mlijeko. Moji su roditelji vidjeli da mi to mlijeko pomaže i trudili su se da moja ostala braća odrastu na svježem, domaćem, sirovom kozjem mlijeku”, ispričao je Josip.

Nije sve uvijek bilo lako, tvrdi Ivan i priznaje da su se pred njima na poduzetničkom putu našli brojni izazovi. ”Bilo je puno situacija u kojima sam morao improvizirati. Svaka od njih učila nas je nekoj novoj lekciji. Sve je to testiralo našu snagu i htijenje da dođemo do svoje vizije, odnosno da je pretvorimo u stvarnost i realiziramo viziju koju smo zamislili sa svojim proizvodom.”Otkad su ušli u projekt Startaj Hrvatska, posao je, kažu braća Perković, u prvom planu. ”Promijenile su nam se percepcije i perspektive u svemu što radimo. Sve druge stvari izbacili smo iz dnevne rutine i fokusirali se samo na posao.” Obojica naglašavaju kako im nije važno da ih gledatelji upamte, voljeli bi da umjesto toga prepoznaju upornost koja stoji iza njih: ”Uz sve probleme na koje smo naišli, voljeli bismo da gledatelji prepoznaju domaći proizvod i podrže ga.”

Poduzetničku priču naših Slavonaca gledajte sutra, 30 listopada, u 16 sati na Novoj TV.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno