Od posječenih stabala na području Vukovarsko-srijemske županije njih 30 posto završi kao sirovina u izvozu, stoga je glavni cilj poticati domaće proizvođače finalnih proizvoda. Čulo se to prilikom potpisivanja Ugovora o izgradnji Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast, kojeg su danas u Vukovaru potpisali zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro i Đuro Baburač, vlasnik tvrtke Planum građenje, a prema kojem izvođač radova mora u roku 16 mjeseci izgraditi centar na lokaciji Poduzetničke zone Ambarine u Gradištu.

Vrijednost radova je gotovo 25 milijuna kuna, a financirat će ih Ministarstvo poljoprivrede.

“U budućem centru svoje će poslovne prostore naći mali i srednji poduzetnici spremni proizvoditi europski konkurentne proizvode. Ovo je jedan od ključnih strateških projekata naše županije, jer ćemo na ovaj način još kvalitetnije upravljati šumskim resursom koji je jedan od najbogatijih resursa u Hrvatskoj. Želimo da sirovina koja se ovdje posječe ovdje bude i obrađena i evo, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i Centru kompetencija za istraživanje i razvoj danas smo potpisali ugovor za ovaj vrijedan projekt. Ovaj Centar bit će otvoren za sve drvoprerađivače i gospodarstvenike u našoj županiji pod jednakim uvjetima, a kako bi kroz inovacije, razvoj i istraživanja doprinijeli razvoju drvne i drvoprerađivačke industrije u Vukovarsko-srijemskoj županiji”, istaknuo je dožupan Dabro.

Vinkovačka tvrtka Spačva prerađuje tek četvrtinu posječenih stabala, a kada bi imala pravo otkupa više drvne mase, mogla bi povećati proizvodnju i zaposliti 200 novih radnika, poručio je ovom prilikom predstavnik Spačve Josip Faletar.

“Upravo je stoga izuzetno važno da ne izvozimo sirovinu nego da u našim tvrtkama proizvodimo gotov proizvod i stvaramo dodanu vrijednost. Ovaj Centar prvi je korak u ostvarenju toga cilja”, naglasio je Faletar. Inače, na području Vukovarsko-srijemske županije nalazi se najveći cjeloviti kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi, Spačvanski bazen, najvrjedniji šumski resurs u Hrvatskoj sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom. Do sada za ovu vrijednu sirovinu na prostoru Vukovarsko-srijemske županije nije postojala inovacijska i istraživačka infrastruktura u kojoj bi se kontinuirano obavljalo istraživanje, razvoj i inovacijske aktivnosti i koja bi prenosila i stvarala nova znanja i nove tehnologije, nužne za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

Drvno-tehnološki centar bit će opremljen naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, modernim CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom i kotlovnicom na biomasu.