Foto: SiB.hr
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Nakon tri i pol godine priprema, potpisan je ugovor o izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, u vrijednosti 101.577.461,42 kuna i s rokom izvršenja od 18 mjeseci.

Riječ je o strateškom projektu koji će okupljati male proizvođače voća i povrća i pružiti im mogućnost da budu konkurentniji, pristupačniji i kvalitetniji na tržištu Hrvatske i EU. Projekt je to od strateškog značaja za razvoj poljoprivrede i pokretanja gospodarskih aktivnosti na cijelom slavonsko-baranjskom području, a projektirat će se na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije postavljanjem sunčanih kolektora na krovnim površinama objekta.

Gradnja RDC-a planirana je u tri faze. U prvoj fazi predviđena je gradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija, a u drugoj fazi gradit će se objekti s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunel za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane. U trećoj fazi planirana je gradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično).

Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2910 tona i raspoređen je u 23 rashladne komore, a podijeljen je na dva dijela – za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom (ULO i dinamička) i normalnom atmosferom iznosi 3239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8182 četvorna metra. Centar će biti u Eko-zoni Nemetin u Osječko-baranjskoj županiji.

Voćne vrste u Hrvatskoj, ističu u Ministarstvu, proizvodimo na više od 30 tisuća hektara, a ukupna proizvodnja kreće se u višegodišnjem prosjeku od oko 196 tisuća tona, od toga jabuke 77 000 tona.  Ako pogledamo skladišne kapacitete za voće i povrće vidljive su velike razlike između županija i zato su potrebni novi skladišni kapaciteti u svim voćarski i povrćarski značajnim županijama. Postojeći rashladni kapaciteti dostatni su za skladištenje oko 53 000 tona voća, a veći dio je tehnološki zastario i ne zadovoljava osnovne parametre za kvalitetno skladištenje. To znači da većina proizvedenog voća u Hrvatskoj nema prostora za adekvatno skladištenje i čuvanje. Zbog toga Ministarstvo poljoprivrede pokreće program izgradnje infrastrukture za prijem i trženje poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća.