Kontaktirajte nas

Aktualno

Kreće sezona godišnjih odmora koju svi s nestrpljenjem čekamo, a ponajviše provalnici

Objavljeno

-

Stiglo je doba godine kada veliki broj građana razmišlja o godišnjim odmorima koji vrlo često podrazumijevaju putovanja, kako na hrvatsku obalu tako i na razne inozemne destinacije. Upravo je stoga ovaj period omiljen među provalnicima koji prazne kuće i stanove doživljavaju kao svoju smočnicu. Posebno su na udaru starije osobe, koje su meta lažnih inkasatora, prodavača i slično. Pisali smo već o valu provala u obiteljske kuće koji je prije par godina pogodio Cernu, sjećamo se tadašnjih priča mještana koji su po selu viđali neobične ljude za koje nisu znali ni odakle su ni tko su, a slične pojave imali smo prije dvije godine i u Rokovcima i Andrijaševcima. U nekoliko dvorišta, pa i kuća, zatekli su mještani dvije nepoznate žene kako razgledavaju i slobodno ulaze u prostorije koje nisu zaključane, a kada bi ih vlasnici primijetili branile bi se izlikom kako su ostale bez goriva za automobil, pa traže litru-dvije da mogu nastaviti put.

Kako nam javljaju čitatelji iz Rokovaca, provalnici su u tom mjestu ponovno aktivni ovih dana i ponovno “prodaju iste fore”.

“U dvorištu sam zatekla nepoznatog muškarca koji je djelovao kao da nešto traži, kada sam ga pitala tko je i što želi rekao je da je došao posuditi goriva za automobil. Napravila sam grešku i rekla da sin i snaha nisu kući, a da ja ne znam gdje je gorivo. Okrenuo se i izašao na ulicu gdje ga je, nekoliko kuća dalje, čekao vozač u automobilu. U noći su se vratili, oko 2 sata, te pokušali ući u dvorište. No, kada je unuk upalio svijetla u kući sjeli su u automobil i odvezli se”, priča nam jedna starija Rokovčanka čiji su, kaže, drugi sin i snaha imali slična iskustva pretprošle godine.

Iako je ovo tek izoliran slučaj, valja biti na oprezu jer sezona godišnjih odmora je tek započela. Sve u svemu, treba biti oprezan i poduzeti sve što je moguće kako bi spriječili da se i vama ne dogodi isto. Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković ističe kako su u proteklih nešto više od mjesec dana odnosno od početka lipnja, zabilježili ukupno 62 slučaja provala i krađa, od provala u obiteljske kuće, automobile, vikendice, pa do krađa bicikala u stambenim zgradama.

“Dosadašnja iskustva pokazuju da se provale događaju u danima kada vlasnici nisu kod kuća, najčešće kada otputuju na dan-dva, za vikend. Stoga je period godišnjih odmora koji je pred nama vrlo rizičan i svi trebamo biti vrlo oprezni”, objašnjava Živković. Napominje i kako je broj provala donekle ustaljen jer lani su, naime, u istom periodu zabilježili 63 provale i krađe.

A kako ne biste postali žrtve provala, iz policije savjetuju:

 • uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, ne zaboravite na balkonska i stražnja vrata, vodite računa da ste zatvorili i sve prozore

 • ključ kuće, stana, vikend kuće ne ostavljate ispod otirača, u posudama za cvijeće, na klupčici prozora ili na drugom lako dostupnom mjestu

 • budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe …) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt …)

 • neposredno uz kuću ne ostavljate predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka

 • vanjski dio kuće, prilaz kući osvijetlite senzorskim svjetiljkama što će zlonamjernika omesti u nakani

 • na obiteljskim kućama česte su mete prozori, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu poglavito na stražnjim stranama objekta koji su manje vidljivi

 • ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. lopovi – znaju da ondje treba tražiti – ne držite veće svote novaca u kućama, zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte

 • broj PIN-a ne držite zapisan u novčaniku uz bankovnu karticu

 • na ulazna vrata ugradite cilindrične brave čiji je uložak brave u ravnini vanjske plohe vrata, te ako ste u mogućnosti ugradite sigurnosno – tehničku zaštitu doma, ako niste možete instalirati neku od naprava koje svijetle i sliče na alarm ili jednostavno stavite naljepnicu da je objekt pod nadzorom

 • ne ostavljajte na dvorištima građevinski materijali alat, pogotovo sekundarne sirovine kao staro željezo ili sl., poljoprivredni alat, stare peći i slično, to je pravi mamac za provalnike

 • ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici da ste odsutni, nemojte razglasiti da ste kupili nove kućanske ili tehničke uređaje ili uštedjeli veću svotu

 • ključeve doma i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili osobe od povjerenja koja će povremeno obilaziti i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu

Aktualno

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Objavljeno

-

Napisao/la

    46 pregleda

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV-ov Potrošački kod. To je bankama, naime, velik trošak.

Već su ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi, veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima.

Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura. Stoga su najavile povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu od 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro, koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale.

Tako zaštićeni bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Nastavi čitati

Aktualno

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Objavljeno

-

Napisao/la

    64 pregleda

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o alternativnim ekološki prihvatljivijim energentima. U njih se prvenstveno ubraja briket i pelet iz skupine obnovljivih izvora energije.

Osim ekonomičnosti nudi mogućnost znatne novčane uštede. Vinkovačka Spačva već dugi niz godina sinonim je za izvrsnost u proizvodnji briketa, posljednjih godina investirana su golema financijska sredstva u modernizaciju i jačanje proizvodnje upravo zbog racionalnosti koju taj energent pruža potrošačima, a čime je Spačva ujedno postala i najveći proizvođač peleta u Hrvatskoj. Može se reći da je to energent budućnosti, čemu svjedoči i sve jača pozicija ovog energenta, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu.

Spačva je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila rast prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a odlični prodajni rezultati, između ostalog, postižu se upravo u segmentu bioenergenata. Razlog tome je, uz konstantna ulaganja Spačve u ovaj dio proizvodnje, i faktor ekološke osviještenosti koji u današnjem okruženju sve više utječe na razmišljanje potrošača. Godišnji su proizvodni kapaciteti 55 tisuća tona peleta i 12 tisuća tona briketa, a s dugogodišnjim kupcima prodaju ugovaraju na godišnjoj razini.

„Ono što naši kupci znaju i zbog čega su nam lojalni, između ostalog, jeste to da imamo ljetnu cijenu (od travnja do kraja rujna) i zimsku cijenu (od listopada do kraja ožujka) te da kod nas nema cjenovnih oscilacija tijekom ugovorenog perioda”, istaknuli su iz najveće drvne industrije u Hrvatskoj.

Osim toga, prvi u Hrvatskoj kupili su cisternu za prijevoz peleta u rasutom stanju i upravo zbog toga mogu odgovoriti na upite većih potrošača koji imaju potrebu skladištiti pelet u stacionarnim spremištima. Njeguju dugogodišnju suradnju sa školama na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, kao i drugim većim kupcima i potrošačima peleta.

U zadnjih nekoliko godina, osim domaćinstava, primjećuje se i sve više javnih ustanova, koje su svoje kotlovnice prenamijenile za grijanje na pelet, i ta brojka će se u narednim godinama zasigurno još samo povećavati. Najviše izvoze u Italiju i Srbiju, ali značajan dio prodaje ostvaruju upravo na domaćem tržištu, gdje su svake godine prisutni na policama najvećih trgovačkih lanaca. Osim toga, imaju i tri prodajna salona – Vinkovci, Zagreb i Split, u kojima kupci tijekom cijele godine mogu osigurati svoje zalihe za zimu.

Nastavi čitati

Aktualno

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    61 pregleda
Foto: Laudato.hr

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava kako bi omogućili djeci u siromašnim krajevima svijeta barem jedan obrok dnevno te im pomogli u njihovom obrazovanju koje im je nužno potrebno.

Nositeljice ovog projekta, zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Privlaci, su vjeroučiteljica Anica Alilović i nastavnica informatike Jelena Luketić. Želja djece u aktivnom sudjelovanju u ovom projektu pobudila se nakon što su u sklopu nastave gledala film „Dijete 31” koje ih je navelo na razmišljanje i osjećaj empatije prema siromašnoj djeci diljem svijeta.

Djeca su na ovaj način pokazala humanost na djelu i mogućnost bolje budućnosti za potrebitu djecu. „Marijini obroci Hrvatska“ dio je međunarodnog projekta „Mary’s Meals“, nastalog s ciljem da se u najsiromašnijim zemljama svijeta osigura svakodnevni obrok za djecu.

Projekt je započeo u jednoj školi sa 200 djece, a danas djeluje u ukupno 15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun djece. Vizija udruge je da svako dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, na obrazovanje i na stjecanje vještina, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

„Ja sam se prijavila za Marijine obroke zato što mi je jako bilo žao djece koja nemaju hranu. U svakom se slučaju to može i nama dogoditi, a sigurna sam da bi i oni nama pomogli. Jako mi je drago što mogu sudjelovati i pomoći djeci.”, rekla je djevojčica Klara, učenica Osnovne škole u Privlaci.

Primarni projekt Marijinih obroka prikupljanje je donacija za hranu, a sekundarni je projekt „Ruksak“, kojim su prikupili više od četiri tisuće ruksaka te ih poslali djeci u Malavi. Poželjno je donirati isključivo novac jer se hrana kupuje u siromašnim zemljama te se tako potiče gospodarstvo

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 55 minuta

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za...

Aktualnoprije 3 sata

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o...

Aktualnoprije 5 sati

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 8 sati

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 8 sati

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 9 sati

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 9 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Najčitanije