- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Na račune više od 100 tisuća poljoprivrednika s početkom ovoga tjedna započela je isplata potpora za poljoprivredno zemljište koje obrađuju i životinje koje drže na svom gospodarstvu, a u svrhu pravovremene pripreme za proljetnu sjetvu. U sklopu ove prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima će bit isplaćeno ukupno 2,3 milijarde kuna. Radi se o isplatama za zeleno plaćanje, za osnovno i preraspodijeljeno plaćanje, plaćanje za mlade poljoprivrednike, proizvodno vezane potpore i potpore male vrijednosti, a kroz sve oblike navedenih mjera poljoprivrednicima će se ove godine isplatiti ukupno 4,1 milijardi kuna, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

U našoj županiji poticaje će dobiti 7.513 poljoprivrednih gospodarstava, čiji se broj u posljednjih nekoliko godina stabilizirao. Vukovarsko-srijemska županija prostire se na 244.775 hektara, od čega na poljoprivredne površine otpada 148.886 hektara. Više od 93 posto su oranice, a ostalo pašnjaci, livade, vinogradi i voćnjaci.

Proizvodnja žitarica u ukupnoj strukturi ratarske proizvodnje zauzima najznačajnije mjesto, čak 51 posto, uljarice su zastupljene s 35 posto, šećerna repa s četiri posto, a sve ostalo bilje s ukupno deset posto. U proteklih nekoliko godina primjetno je znatno povećanje zasijanih površina pod sojom i uljanom repicom, koja je s oko 2.400 hektara u 2014. došla do blizu 10.000 hektara u 2018. godini, ali se u 2019. ponovno smanjila na oko 7.000 hektara. Uz one standardne potpore ovih dana poticaje će dobiti i poljoprivrednici za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače, očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara. Dodatno, u prvoj rati bit će isplaćena potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima i Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Prije isplate provest će se prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima izravnih plaćanja koji se financiraju iz proračuna RH.

Poljoprivrednici koji su prijavili, pored redovnih, zaštićene račune dobit će iznos potpore do 50 tisuća kuna na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun.

Korisnicima koji su vlasnici stoke i imaju prijavljen poseban račun Ministarstva poljoprivrede provest će se isplata na zaštićeni račun dodatnog iznosa potrebnog za brigu o stoci. U ožujku i travnju započinje isplata potpora poljoprivrednicima za potpore Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Dobrobit životinja, Ekološki uzgoj te Proizvodno vezanu potporu za tov junadi, najavljuju iz ministarstva dodajući kako u završnom dijelu odobravanja isplate slijedi poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 100 milijuna kuna.