U Gradskom muzeju Vinkovci danas je potpisan Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Arheološkog odsjeka Gradskog muzeja Vinkovci s izvođačem Energogradnja iz Gradišta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 960.295,09 kuna od čega je Europska unija iz Kohezijskog fonda osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 603.554,54 kune. U ime Grada Vinkovaca ugovor je uručio zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić. Projekt se provodi u suradnji s Agencijom za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA i Gradskim muzejom Vinkovci.
“Riječ je o cjelovitoj obnovi zgrade Arheološkog odsjeka Gradskog muzeja Vinkovci koja obuhvaća vanjsku ovojnicu i stolariju, podove, grijanje, dakle to je cjelokupna energetska obnova kroz koju će biti postavljeni neki novi standardi u smislu energetske učinkovitosti i kako bi zgrada bila u što boljoj funkciji i ovoga odsjeka i cijelog Gradskog muzeja. Nadamo se kako ćemo pred početak ljeta sljedeće godine imati obnovljenu zgradu”, istaknuo je Gabrijel Šokičić.
Tomislav Stojanović, direktor tvrtke Energogradnja istaknuo je kako imaju iskustva s ovakvim projektima i ne očekuju probleme, a radovi bi možda mogli biti gotovi i prije zadanoga roka.
“Nadam se kako ćemo već kroz sljedeći tjedan početi s pripremnim radovima, montažom skela i ostalim, a ako bi zima bila povoljna za nas, planiramo posao završiti i puno ranije od zadanoga roka od šest mjeseci”, istaknuo je Tomislav Stojanović.
Najzadovoljniji početkom radova na energetskoj obnovi zgrade Arheološkog odsjeka, koja je poznata kao nekadašnji sudski zatvor, svakako su muzealci.
“Mi ovo čekamo već godinama. Nagodinu će biti 15 godina kako smo u ovoj zgradi, a evo tu obljetnicu dočekat ćemo sa zgradom u punom sjaju, vjerojatno onako kako je ona izgledala kada je sagrađena. To je stara zgrada, ali je zaštićena i svakako je vrijedna toga da smanjimo kako troškove grijanja tako i emisiju ugljičnog dioksida i nadamo se kako će nam u budućnosti biti još ljepše iako je nama već sada lijepo u ovim prostorima”, istaknula je Anita Rapan Papeša, zamjenica ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci.