1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Krpelji vrebaju, zaštitite svoje ljubimce

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Iako uz trajno blagu zimu krpelji mogu biti aktivni tijekom cijele godine, sezona njihove najveće brojnosti je u proljeće i rano ljeto odnosno u travnju, svibnju i lipnju. Stoga se pri boravku na otvorenom treba zaštiti, a treba zaštiti i kućne ljubimce.

Boravak na otvorenom, osobito među niskim raslinjem, povezan je s rizikom mogućeg kontakta s krpeljima, koji se nalaze na listovima i granama grmova, niskog raslinja i u šikarama, ponajviše u prizemnom sloju šuma, ali i na svim otvorenim prostorima.

„Kako bi zaštitili svoje ljubimce na raspolaganju su ogrlice, tablete i ampule. Sva sredstva su djelotvorna, ako se dobro primjene. Za ampule je važno znati da se psi ne smiju kupati, ni močiti dva dana prije i dva dana poslije stavljanja ampule. S obzirom da se sredstvo iz ampula veže na masnoću kože, što se pas češće kupa i moči, prije će se isprati sredstvo te je moguće da će ampula trajati kraće nego što piše u uputi. Što se tiče ogrlica, važno je dovoljno ih stegnuti jer ako je prelabava ogrlica neće djelovati. Tabletu pas ili mačka pojedu kao poslasticu, tableta brzo krene djelovati i ako životinja ima krpelje na sebi, otpast će sami. Kod tablete je jedino problem ako izazove neželjene nuspojave na nju”, ističe Martina Lozar, veterinarka u Veterinarskoj stanici Vinkovci.

Krpelja, koji borave u grmlju i šikarama, odnosno visokim travama, pas, ako se kreće u blizini može vrlo lako pokupiti, a ako je zaražen kod životinje može izazvati razne bolesti.

„Ako je moguće, krpelja je najbolje što prije ukloniti, bilo prstima ili pincetom. Krpelj neće odmah krenuti sisati krv, nego mu treba 24 sata da počne sisati krv. Važno je napomenuti, ako pri vađenju i ostane usni organ odnosno glava, da to nije problem, jer sam usni organ bez tijela neće moći prenijeti “zarazu”, odnosno mikroorganizme”, kaže naša sugovornica koja vlasnicima pasa posebno savjetuje da pravovremeno daju zaštitu protiv krpelja i drugih parazita. Krpelja, ističe Martina Lozar, ima tijekom cijele godine i čim temperatura bude iznad 0°C, oni se bude i mogu se zakačiti za životinju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno