12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Kršćani u Svetom tjednu s vjerom proživljavaju Isusov spasiteljski događaj

Više od autora

- vl promo-

Cvjetnicom ulazimo u veliki tjedan koji počinje umivanjem u cvijeću. Svečanom procesijom s maslinovim i drugim grančicama spominjemo se Isusova svečana prijelaza s ovoga svijeta k Ocu po smrti i Uskrsnuću.

Kršćani u Svetom ili Velikom tjednu s vjerom proživljavaju Isusov spasiteljski događaj muke, smrt i Uskrsnuće i tada odlaze na veliku uskrsnu ispovijed, dok su dani jedinstvene duhovne obnove Veliki četvrtak, petak i subota. „Dani su to Isusove muke, izdaje, osude, bičevanja, kalvarijskog puta, padova pod težinom križa, razapinjanja, smrti, a ujedno i Isusove proslave”, stoji u članku Vinkovačkog lista iz 1993. godine.

Kršćani slave Isusovu muku, njegov je križ slavno drvo, a smrt okrenuta u veličanstveno Uskrsnuće, pojašnjeno je. Može se zaključiti da to nisu dani gubitka već dani pobjede, nisu dani smrti nego Uskrsnuća, nisu dani propasti nego otkupljenja.


U kontekstu liturgijskih vjerovanja valja prepoznati i svu dubinu i težinu Velikog petka u Hrvatskoj ili drugdje. „Nažalost i ove godine mnogi će tjedan koji je pred nama, a isto tako i blagdan, dočekati bez kuće, bez ognjišta. Mnogi još uvijek žive svoj Veliki petak. No, svakako ostaje utjeha da je vjera u mnogih jaka. Simbolika Velikog tjedna, a potom Vazmenog svjetla odagnat će bar na trenutak osjećaj kataklizme”, istaknule su kolege novinari.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno