Krštenje šestog djeteta obitelji Kordić

0
2805

U župnoj crkvi bl. Alozija Stepinca u Mirkovicma izaslanik đakovačko-osiječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića, doc. dr. sc. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko – osiječke nadbiskupije i profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Đakovu u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Anđelkom Cindorijem predvodio je misno slavlje tijekom kojega je krstio Gabrijela, šesto dijete u obitelji Kristine i Krešimira Kordića.

Tijekom misnog slavlja doc. dr. sc. Drago Tukara istaknuo je vrijednost zajedništva u obitelji, jer gdje je više djece tu oni vode brigu jedni za druge, uče jedni od drugih, usvajaju važne socijalne i društvene krepost, a odao je i priznanje roditeljima Kordić, jer bez njihova međusobnog povjerenja ne bi imali hrabrosti prihvatiti šestero djece.

Krsni kum malom Gabrijelu bio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. “Kumstvo za mene znači čast i obavezu i bilo mi je nezimjerno drago kada me obitelj Kordić zamolila da budem krsni kum njihovom šetom djetetu.” rekao je gradonačelnik Bosančić, dodavši kako je velika stvar da u gradu postoje obitelji sa šestero djece, kao i to da grad veliku pozornost pridaje demografskoj obnovi. “Svako dobro želim obitelji Kordić. Gabrijelu i ostaloj djeci puno zdravlja i da će ih njihovi roditelji izvesti na pravi put.”, zaključio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Grad Vinkovci kao i većina gradova većinu demografskih mjera vezao je uz potpore za djecu. Jedna od njih je i novčana naknada za novorođenčad koja trenutno za svako rođeno dijete iznosi dvije tisuće kuna. Uz dodjelu naknade za novorođenčad gradska uprava i različitim drugim oblicima sudjeluje u podizanju mladih generacija, a sve kako bi se pomoglo roditeljima. Svjesni su činjenice da visina iznosa nije dostatna za sve dječje potrebe, ali na daljnjem povećanju iznosa radit će se i u budućnosti.

Vinkovci su među pet gradova u kojima je u 2019. rođeno više djece nego u 2018. godini. U Vinkovcima je prošle godine rođeno 748 djece, a 2018. godine 727, što je povećanje od gotovo tri posto. Naš grad jedan je od gradova koji bilježe najveći pad negativnog prirodnog prirasta, odnosa broja rođenih i umrlih.