Kubanski glazbenici oduševili Vinkovčane

0
692

U okviru XXVI. sezone Vinkovačke glazbene scene u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci, večeras je u prostoru Stalnog etnološkog postava Muzeja, pred brojnom publikom koja je uživala u izvrsnom glazbenom događaju, gostovao poznati kubanski glazbeni ansambl Ars Longa.

“Radi se o ansamblu za ranu glazbu koji se specijalizirao i izvodi ponajviše latinoamerički barok, dakle one kompozitore koji su skladali na Kubi, kao što je Esteban Salas, ali i u ostalim velikim baroknim središtima Novoga svijeta. Večerašnji program posvećen je kompozicijama pod nazivom negrillas. To je podvrsta žanra villancicos, glazbene forme koja je nastala iz pučkih pjesama i popjevki, ali je kasnije poprimila i sakralni karakter, a negrillas zato što tematiziraju život crnaca u Novome svijetu, bilo tekstom, bilo ritmovima koji se nalaze u ovim baroknim skladbama, i uglavnom se radi o božićnim pjesmama”, istaknuo je ovom prilikom mons. Većeslav Tumir, tajnik Apostolske nuncijature u Japanu.

Gostujući u Hrvatskoj ansambl Ars Longa nastupa u nekoliko gradova, a Vinkovci su se na tom popisu našli, kako se moglo čuti, zahvaljući prijateljstvima. Prijateljstvu koje vlada između osnivača ansambla Ars Longa i mons. Tumira i onom između mons. Tumira i Vinkovčanke Marije Jurković, koja je predložila Vinkovce kao jedno od mjesta u kojima bi se mogao održati koncert i Ogranak Matice hrvatske, čija je članica Predsjedništva, kao organizatora koncerta, koji je u konačnici održan u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci.

Ansambl Ars Longa, koji su 1994. osnovali Tereza Paz i Aland López, djeluje od 1995. u sklopu ureda Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana. Sastavljen je od glazbenika koji su diplomirali na Glazbenom konzervatoriju i na Višem institutu za umjetnost u Havani. Ansambl je posvećen interpretaciji, proučavanju i istraživanju različitih epoha i stilova, od srednjeg vijeka do baroka. Važno mjesto u repertoaru zauzima glazba kolonijalnog razdoblja u Latinskoj Americi, a napose povijesna interpretacija i snimanje djela Estebana Salasa (Kuba, 1725. – 1803.), kapel majstora katedrale u Santiago de Cuba između 1764. i 1803.

Ansambl Ars Longa nastupio je u najprestižnijim dvoranama na Kubi, kao i na važnim nacionalnim i međunarodnim festivalima. Do sada su snimili 13 glazbenih izdanja koja su osvojila važne nagrade od specijaliziranih glazbenih kritičara Francuske: Diapason, Le monde de la musique, Télérama i Classica, kao i kulturnog odjeljka novina Times i magazina Scherzo. Sedam puta osvojii su Cubadisco, najvišu nagradu kubanske diskografije.

Domaćin koncerta, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, moglo se čuti, ne raspolaže velikim sredstvima, ali ipak već 25 godina drži aktivnom Vinkovačku glazbenu scenu u okviru koje organizira najmanje desetak koncerata godišnje. Čini to uz potporu Ministarstva kulture, Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, donatora te temeljem prijateljskih veza, kao što je slučaj i s ovim koncertom, koji je pobudio veliko zanimanje publike.

“Drago mi je što smo ovim koncertom privukli veliku pozornost. Nadam se da će to pomoći da i drugi koncerti budu ovako posjećeni. Mi se trudimo, a ne radimo to za sebe, radimo za građane Vinkovaca da dignemo razinu kulture u gradu”, istaknuo je Martin Mišković voditelj Odjela za glazbenu umjetnost OMH u Vinkovcima.