U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci svakodnevnim aktivnostima promiču čitanje i nastoje ukazati na važnost čitanja. Na zanimljivu ideju došli su tako ovih dana, uoči manifestacije “Mjesec hrvatske knjige”, koja je ne programu od 15. listopada do 15. studenoga, a kojom se promiče knjiga kao kulturno dobro i čitanje kao društvena vrijednost.

Naime, na tri lokacije u gradu postavljene su kućice za knjige u kojima se nalaze knjige koje građani mogu slobodno posuditi, pročitati te vratiti. U kućicama se nalazi i letak Knjižnice koji sadržava sve važne informacije o ovoj ustanovi.

“Nastojimo svojim korisnicima pružiti lepezu kulturnih i zabavnih aktivnosti, a ovo je jedna od njih. Ovom aktivnosti želimo istaknuti koliko je čitanje važno, a na ovaj način želimo i knjigu učiniti dostupnu svima. Kućice smo postavili na tri lokacije, odnosno u središtu grada, u Mirkovcima i Novom Selu. Ukoliko projekt zaživi planiramo postaviti kućice u svim vinkovačkim kvartovima i prigradskim naseljima kako bi usluga bila još dostupnija”, ističe ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić. Ova ideja zanimljiva je jer će Građani na ovaj način imati pristup knjigama u svom dijelu grada, no s duge strane i neizvjesna, jer pitanje je koliko će se pojedinci, kojima je “hobi” uništavati gradsku imovinu, držati po strani.