S građanima Vinkovaca, u srijedu poslijepodne, Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije proslavit će 20. rođendan, obljetnicu vrijednog rada kojeg su tijekom puna dva desetljeća nesebično dijelili sa žiteljima prigodom različitih događanja koje su sami priređivali ili s uspjehom gostovali.
„Organiziramo gastro-kulturnu turističku manifestaciju s ciljem promocije živežnih namirnica našeg kraja uključujući županijske OPG-e na čelu s Agro-klasterom”, najavljuje dugogodišnji predsjednik Jozo Gale podsjetivši na 10. svibnja davne 2003. i seminar-radionicu tradicijskih jela u organizaciji gastro-turizma RH na kojem su sudjelovali i kuhari istočnog dijela RH. Baš ondje, u vinkovačkom hotelu Slavonija, rodila se inicijativa osnivanja Hrvatskog kuharskog saveza, a da bi se ona izrealizirala bilo je potrebno prethodno osnovati Udruge kuhara po regijama ili županijama.
“Osnivačkoj sjednici nazočili su glavni inicijatori Borislav Šimenc, Viliam Cvek te Damir Crleni kao predstavnici Gastro-turizma RH te kuhari iz Vinkovaca Barica Selan, Marica Drobina i Marija Bošnjak, tada ravnateljica Strukovne škole u Vukovaru”, prisjeća se Gale koji je odradio operativni dio registracije županijske Udruge kuhara.
U Varaždinu je kokncem svibnja 2003. osnovan Hrvatski kuharski savez čime je Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske žipanije, postala članica i od toga dana počela djelovati s ciljem revitalizacije tradicijskih jela kroz gastronomiju.
“Počeli smo raditi na promociji gastro karte – znači prikupljanja izvornih receptura i običaja kulturnog – povijesno-turističkog dijela gastronomije ovog dijela RH. Nakon par godina su nam se pridružili i slastičari pa smo dalje djelovali kao Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije”, govori predsjednik ujedno i akademik kuharstva Jozo Gale, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza u dva mandata.
U 20 godina osvojili su brojne nagrade i priznanja, a posebno ističe članice Mariju Bošnjak i Ana Mariju Stanković, osvajačice više putno Kristalnih kuhača kao i prvog mjesta na Državnom prvenstvu kuhara i slastičara.
Sve ostalo je povijest.
U to ime, u srijedu, 10. svibnja od 15 do 19 sati, naši kuhari časte na Orionu posebnim menijem počevši s namazom od crne svinje – proizvodom od čvaraka i masti na kruhu, Crnim sendvičem od njene slanine s jajem, zelenom salatom, rajčicom i sirom. Sezonske šparoge omotat će istom grilanom slaninom, a ništa bez Kajgane od šparoga s jajima iz domaćeg, slobodnog uzgoja, luka i slanine.