Natjecanje kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije 18. Zlatna jabuka ove godine bit će održano 17. listopada u restoranu “Barun Trenk” u Vinkovcima. Natjecanje tradicionalno organizira Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije.
Prošle godine Zlatna jabuka promijenila je svoju koncepciju te je održana kao susret revijalnog karaktera, ali uz ocjenjivanje te i nagrađivanje najboljih, a bila je to svojevrsna priprema za državno prvenstvo – Dane hrvatskog kulinarstva. Ove godine uz 18. rođendan novu koncepciju još malo mijenjaju i usmjerava se isključivo na mlade.
„Kada ljudi postanu punoljetni oni počinju drugačije razmišljati, drugačije se organizirati pa i Udruga kuhara i slastičara od 18. Zlatne jabuke kreće s malo drugačijim sustavom natjecanja jer takve su prilike u ovom današnjem vremenu da se svi moramo prilagoditi onomu što nam je dostupno. Tako ćemo od ove godine početi suradnju s našim dragim mladim naraštajima, budućim kolegama, učenicima iz gastro turističkih škola diljem Hrvatske”, ističe Jozo Gale, tajnik Udruge kuhara i slastičara VSŽ.
Zlatna jabuka tako od ove godine pruža priliku mladim talentima, srednjoškolcima, da pokažu svoje vještine i usavrše se za nadolazeći Kamelija kup, državno natjecanje učenika zanimanja kuhar i slastičar u okviru Dana hrvatskog kulinarstva ove godine u Poreču.
„Također, cilj nam je, uz suradnju i podršku Vukovarsko-srijemske županije te naših gradova i općina, osnovati jedan tim kuhara kojega će činiti učenici i mlađi kuhari, koji bi predstavljali našu županiju na svjetskim natjecanjima. Tako da bi išli na Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu, a 2028. pokušali bi otići na na Kulinarsku olimpijadu u Stuttgart. Stavljajući naglasak na mlade želimo vratiti u Vinkovce tradiciju restorana kakve smo nekada imali u većem broju i koji su bili prepoznatljivi po nekim svojim ponudama poput Srijema s domaćom ribom, Dalmacije s dalmatinskim specijalitetima, Parka s narodnom kuhinjom i tako dalje”, ističe Jozo Gale.