Udruga Kuhara i slastičara naše županije organizirala je prošli tjedan 7. Domjenak zahvale, na kojem su predstavili svoj rad u proteklom periodu. Kako je trenutno u izradi kuharica II. Nadopunjeno izdanje Slavonsko-srijemski recopis – kulinarska baština Slavonije i Srijema, na jelovniku su se našla jela koja se mogu pronaći u navedenoj kuharici. Pripremljeno je tako tridesetak tradicijskih jela Bakine kuhinje, a domjenku su između ostalih prisustvovali i pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir, te pročelnici vinkovačkih gradskih odjela Ivan Rimac, Davor Mecanović, Dalibor Šandrk i Josip Čačić, kao i koordinatorica projekta Vinkovci-zdravi grad i Sajma Zdravlja Mandica Sanković.

“Pripremajući sva ta tradicijska jela nastojimo njegovati kulturu pripremanja izvornih receptura jela, koja su tako u izvornom posuđu servirana i slikana za kuharicu baštine, a istovremeno jednim dijelom poslužena na suvremeni način. Tako su se na meniju našla tradicijska jela, kao što su slavonske papule, pijani šaran, smuđ, musaka od kiselog kupusa, špikovana divljač u brusnici, divljač na šokački, šnelnokle, knedle od šljiva, pracne-šape, pogačice od čvaraka i slično”, ističe predsjednik udruge Jozo Gale, koji se ovom prilikom zahvalio na dosadašnjoj podršci bez koje, kako kaže, ne bi uspjeli postići takve rezultate kakve su postigli.

Kuharima je zahvalila pročelnica Marija Budimir, naglasivši koliko je truda i rada bilo potrebno da se pripreme i zabilježe sva ta jela. “Ovdje ima jela koja do sada nisam ni vidjela, a kamoli kušala i zato zahvaljujem Udruzi kuhara i slastičara jer su još jednom dokazali da su vrhunski kuhari i umjetnici svoje struke. Hvala Vam što ste nam omogućili da možemo uživati u Bakinoj kuhinji. Vašom kvalitetom uspjeha i aktivnostima u radu zaslužili ste da županija Vukovarsko-Srijemska i dalje bude glavni pokrovitelj “Zlatne Jabuke”, kao i da vas pratimo u svim vašim aktivnostima”, poručila je Budimir.

Prisutnima se obratio i pročelnik Ivan Rimac, koji je naglasio kako mu je drago što ima čast kušati sva ta divna jela, koja su zaista tradicijska i koja dugo nije vidio, ali i koja se rijetko gdje mogu pronaći.

“Svojim radom pokazali ste i dokazali da se radi o jednoj vrlo kvalitetnoj udruzi, koja na najbolji način vrši promidžbu ne samo ugostiteljstva i kuharstva, nego ste postali još jedan kvalitetan gastro-turistički proizvod grada Vinkovaca i naše županije”, rekao je Rimac. Iz udruge poručuju da je ovaj domjenak zahvale bio samo nastavak započetih aktivnosti udruge u ovoj godini, ali i svojevrsna priprema za nadolazeću 15. Zlatnu jabuku.