25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

KULTNI ALBUM: Black Sabbath – Black Sabbath (1970.)

Više od autora

- vl promo-

Pod novim imenom Black Sabbath, nakon što su prvotno zvali Earth, Ozzy i Butler su promijenili ime ‘preuzevši’ ga od istoimenog hororca Maria Bave u kojem se u naslovnoj ulozi pojavljivao slavni Boris Karloff. Prvo je koncem 1969. objavljen singl ‘Evil Woman’, obrada benda Crow na etiketi Philips Records (na B-strani se nalazio razigrani progressive / hard rock / blues Wicked World), no kako je vlasnik pokrenuo novu etiketu specijaliziranu za progressive rock, isti singl je početkom 1970. objavljen za Vertigo Records. ‘Evil Woman’ je bila blues / hard rock pjesma koja je tek po učestalim Iommijevim rifovima i solažama odskakala od recentne produkcije, ali se mogao osjetiti specifičan Ozzyijev vokal duboko natopljen tugom, mrakom i melodičnom, prilično nevinom ‘pop’ dramatikom o ‘đavoljoj ženi’.

Prvi i epohalni album snimali su otprve bez ikakvih naknadnih intervencija u studenom 1969. jer ekipa iz londonskog Regent Sound studija nije imala živaca slušati njihovu muziku. Kompletan materijal je snimljen u jednom danu, Ozzy je vokale otpjevao u jednom dahu, kasnije je izjavio da nikako nije zadovoljan s njima, a za miks su dobili samo dva dana, što niti u današnjim uvjetima fantastične i brze produkcije nije dovoljno.

Međutim, album je pokazao pravo stanje stvari da Black Sabbath rade originalne pjesme nadahnute svim verzijama horora, te su bili jedni od pionira koji su u rocku uglazbili književne teme H.P.Lovecrafta ‘Beyond The Wall Of Sleep’ i Tolkienov ‘Lord Of The Rings’.

To je pokazano u drugom singlu ‘Wizard’ i pjesmi ‘Behind The Way Of Sleep’ koje će zajedno s impresivnim uvodnikom ‘Black Sabbath’ dvadesetak godina kasnije ustoličiti doom-metal.

Kritika je strahovito popljuvala ovaj album koji se sukobio sa režimom loše postavljenih subjektivnih i nepripremljenih dojmova u vremenu kada su prvi pornići i žešći horrori stizali u kina. S gnušanjem se priznavalo da si uopće slušao Black Sabbath, koji je na veliko iznenađenje došao do UK no.8. Kasnije, album je prodan u milijunskoj nakladi, a tokom 90-ih je proglašen kamenom temeljcem heavy metala. [izvadak iz recenzije, Horvi, Terapija.net]

Nakladnik: Vertigo / Universal Music, 1970/2015.

Popis pjesama: 1. Black Sabbath / 2. The Wizard / 3. Behind The Wall Of Sleep / 4. N.I.B. / Evil Woman Don’t Play Your Games With Me / Sleeping Village / Warning

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno