14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Kultni bend Psychic TV u ponedjeljak dolazi u Močvaru!

Više od autora

- vl promo-m_psychic-tv_koncert-mochvara

Nakon dvanaest godina AKC Attack! u zagrebačku Močvaru, u ponedjeljak 12. svibnja dovodi legendarne PSYCHIC TV, predvođene neponovljivom Genesis P-Orridge! Vrata kluba se otvaraju u 20:00 h a početak koncerta se predviđa u 21:30 h. Cijene ulaznica su 90, 110 i 130 kn. Kao predgrupe će nastupiti slovenski band AIKULA i ZARKOFF iz Siska.

Ikona avangardne glazbe proslavila je nedavno 66 rođendan i ovo je vjerojatno posljednja prilika da jednog od osnivača beskrajno utjecajnih i omraženih Throbbing Gristle vidimo u Hrvatskoj. Luđak, čudak, avangardist, reformator … On, ona, ono – sve je to Genesis P-Orridge.

 Pravim imenom Neil Megson rođena je u Manchesteru 1950. godine. Kasnih šezdesetih član art performance ekipa Exploding Galaxy / Transmedia Exploration i Coum Transmission (1969.-’70), te zajedno s Cosey Fanni Tutti, Chrisom Carterom i Peterom Christophersonom 1975. osniva čuveni Throbbing Gristle. 
Psychic TV su se kao video, art i glazbena ekipa okupili 1979. u Londonu oko Genesis kao idejnog začetnika i jedinog ‘stalnog’ člana. A prvu su postavu činili video majstor Peter Christopherson (Throbbing Gristle, Coil) te producent i perkusionist Alex Fergusson, član punk/new wave sastava Alternative TV. Početci Psychic TV-ija značili su kraj Throbbing Gristlea iako je TG još uvijek bio živi mrtvac tada pa se na PTV može gledati kao na frakciju istog.

Metamorfoze svijesti, kopanje po dubinama ljudske podsvijesti i šamanski rituali su momenti koji su karakterizirali Psychic TV i čime je bilo zagarantirana nemogućnost ukalupljivanja. Jer Genesis je oduvijek bila ispred sviju, a i onda kad bi pokušala zasjesti na val glazbe kao što je acid i techno koji su krajem osamdesetih uzimali maha prolazila je ispod radara onih koji su krojili trendove. Jer Genesis se ne uklapa niti kad to želi.

m_psychic-tv_koncert-mochvara_ST2

Prvi album ‘Force The Hand Of Chance’ bio je objavljen 1982. nakon što su potpisali ugovor s WEA Records. Do sada su objavili preko četrdeset izdanja i upisali se u Guinnessovu knjigu rekorda kad su 1986. izbacili 23 kazetna izdanja. Mnoštvo članova koji suprodefilirali kroz bend, stilskih vrludanja i eksperimenata su ono što čini Psychic TV čije se razvoj može podijeliti u tri faze: PTV, PTV2 i PTV3 koje su obilježili velikani kakav je John Balance (Coil), Alex Russell, Marc Almond (Soft Cell), David Ball (Soft Cell), David Tibet (Current 93), Zev… Daljnjim smjenjivanjem članova i konceptom ‘kompilacijskog benda’ koji je bio otvoren za sve utjecaje i pojedince koji su sebe upisivali u identitet PTV-a (Alexander Fergusson, Fred Giannelli, Larry Thrasher, Edley O’Dowd) žanrovski šireći zvučnu sliku benda koji je postao sinonim za metamorfozu. Industrial, eksperimentala, psihodelija, acid-housea, elektronika… sve je to Psychic TV. Koji sudeći po recenzijama njihovog aktualnog albuma ‘Snakes’ (2014.) i dalje ruši žanrovske granice tražeći se ovaj put u zvuku nabijenom psihodeličnim gitarama i eksperimentalnim instrumentalizacijama čime dokazuju da niti nakon više od trideset godina nisu bend na čije se novo ostvarenje olako odmahne rukom. Od Psychic TV-ija su mnogi učili, a mogu učiti i dalje.

Kao predgrupa nastupaju Aikula, slovenski alternativni rock’n’roll bend koji svoj izričaj gradi i na etno temelju zbog čega su zapeli za uho Genesis koja se uvijek trudi otkriti nešto novo pa su im Aikula službena predgrupa na ovoj turneji. 

Lokalne boje brani genijalni sisački producent Zarkoff čiji je posljednji album ”Sweet Obsolete” označio svojevrstan stilski zaokret ka post-punku i gitarom premazanu elektroniku. Album je izdan za francusku etiketu Unknown Pleasures i ova avantura u koju se Zarkoff upustio 2015. označila je prijeko potrebno osvježenje čime Zarkoff postaje vruća roba na regionalnoj sceni i šire.

Ulaznice u pretprodaji potražite u Dirty Old Shopu, Tratinska 18.

VIDEO: Psychic TV – Godstar

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno