23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Kultni film: JFK (1991.)

Više od autora

- vl promo-

Film temeljen dijelom na činjenicama, a dijelom na mišljenju uglavnom Jima Garrisona (Kevin Costner) i redatelja Olivera Stonea, vezanim za događaje koju okružuju navodno urotničko ubojstvo predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja 22. studenog 1963. u Dallasu, Teksas.

Tužitelj iz New Orleansa Jim Garrison započinje istraživati djelovanje službenika FBI i drugih službi za koje vjeruje da su odgovorni za zataškavanje informacija koji upućuju na više od jednog atentatora. Vjeruje da je motiv veća upletenost Sjedinjenih Država u vijetnamskom ratu. Predsjednik Kennedy pokušao je spriječiti daljnje uključivanje, no potpredsjednik Lyndon B. Johnson navodno je obećao vladi SAD-a da će ‘im dati rat’. To je bio i motiv za eliminaciju predsjednika Kennedyja. Film donosi detaljne prikaze brojnih osoba upletenih u atentat, od Leeja Harveyja Oswalda do Clayja Shawa, značajne osobe u New Orleansu.

Film je osvojio Oscara u dvije kategorije, Zlatni globus za najboljeg redatelja, Reader’s Choice, nagradu Eddie, Blue Ribbon, BAFTA. Za Oscara nominiran je redatelj filma Oliver Stone te Tommy Lee Jones. Kevin Costner nominiran je za Zlatni globus.

Osim Costnera i Lee Jonesa u filmu glume Sally Kirkland, Anthony Ramirez, Ray LePere, Steve Reed, Jodie Farber, Columbia Dubose, Randy Means, Jay O. Sanders, E.J. Morris, Cheryl Penland, Jim Gough i mnogi drugi.

Originalni naslov: JFK, 1991.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno