11 C
Vinkovci
Srijeda, 5. listopada 2022.

KULTNI FILM: Predator 2 (1990.)

Više od autora

- vl promo-Progresija filmova o izvanzemaljskom grabežljivcu jasna je: u prvom dijelu ljudi su bili samo plijen i predmet poruge, u drugome postaju vrijedni ratničkog poštovanja, da bi u trećem zajedno s grabežljivcima lovili druge izvanzemaljce (prema stanju stvari, Predator bi mogao pripaziti što radi u četvrtom dijelu).

Los Angeles, 1997. je godina. Policija polako gubi rat s dobro naoružanim kriminalcima, no odnosi snaga mijenjaju se dolaskom nevidljivog i nemilosrdnog ubojice čije su žrtve upravo pripadnici bandi. Prekaljeni policajac Harrigan (Danny Glover) kreće u potragu za počiniteljem koji naizgled ima natprirodne sposobnosti, no u istragu se neprekidno upliće FBI-ev agent Keyes (Gary Busey). Harrigan uspijeva doznati tko je ubojica, ali i shvatiti da je i sam postao metom opasnog stvorenja…

Suočen s velikim očekivanjima nakon dosjetljivog McTiernanova filma, Predator 2 potonuo je u kritičarskim očima, no danas, gotovo 30 godina kasnije, još uvijek je kompetentno napravljena akcijska poslastica.

Ne baš revolucionarne radnje, film Stephena Hopkinsa ipak se može pohvaliti sjajno koreografiranim prizorima i promućurnim korištenjem scenografije, te daljnjom razradom Predatorovog karaktera. Danny Glover dostojno je zamijenio svojeg znatno mišićavijeg kolegu Arnolda Schwarzeneggera, a lijepa Maria Conchita Alonso s užitkom odglumila njegovu žestoku partnericu. Ne treba zaboraviti niti legendarnog Billa Paxtona – jedinog glumca kojeg su tijekom karijere uspjeli ubiti Alien, Predator i Terminator!

Originalni naslov: Predator 2, 1990.

Video distribucija: Continental film, 2004.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno