U okviru programa Dani otvorenih vrata Turističke zajednice grada Vinkovaca jučerašnja večer bila je rezervirana za zanimljive prezentacije. Direktorica Turističkog ureda Martina Matković izlagala je na temu “Vinkovci – najstarije naselje u Europi“, a predavanje “(Ne)istine o Vinkovcima” održao je Hrvoje Vulić, kustos Gradskog muzeja Vinkovci. Na temu “Imamo li turista u Vinkovcima?“ govorila je Anita Miškić, djelatnica TZ, koja je istaknula kako se u Vinkovcima kontinuirano bilježi povećanje broja turista pa je tako 2017. godine u odnosu na 2016. porast noćenja bio za oko 20 000. 

Kretanje turista u Vinkovcima, istaknula je, prati se na temelju podataka iz sustava E-visitor, a oni pokazuju kako se u prvih osam mjeseci 2018. u odnosu na 2017. godinu bilježi porast noćenja od 1,5 posto, a riječ je o 34 643 noćenja realiziranih kroz 16 589 dolazaka. Sustav E-visitor, inače, koristi se od 1. siječnja 2016. godine, a do tada koristila se knjiga gostiju. “U sustav se unose gosti prema kategoriji boravišne pristojbe iz čega je vidljivo radi li se, primjerice, o sezonskom radniku ili je uistinu riječ o turistu koji boravi u ugostiteljskom objektu. Mi još uvijek nismo došli na onu razinu da to budu turisti kakve mi uistinu želimo, ali je sigurno kako će Vinkovci dosegnuti do onih turista koji će ovdje ostajati nešto duže. Ako gledamo na makro okruženje, sigurno je da Vinkovci, Vukovar, Ilok i Nijemci mogu zadržati turiste ovdje nekih tjedan dana. Tome težimo i nadamo se kako ćemo u budućnosti sinergijom svih nas u lokalnoj zajednici, građana, ugostitelja,  turističkih djelatnika, zapravo stvarati još više kvalitetnih doživljaja koji privlače turiste u destinaciju.”, istaknula je Anita Miškić.

Program Dani otvorenih vrata Turističke zajednice grada Vinkovaca nastavlja se danas. Za 17,00 sati najavljena je još jedna prezentacija. Martina Matković ovaj put govorit će na temu “Gdje kupiti suvenir? Ima li željezara u Vinkovcima?”. Od 18,00 do 18,30 tu su ban i car u Vinkovcima uz mogućnost fotografiranja. U 19 sati počinje program living history “Stari Vinkovci bana Šokčevića”. Za 20 sati, u velikoj gradskoj vijećnici, najavljeno je predstavljanje projekta: topoteka “Vinkovačke jeseni u virtualnom arhivu”.