Na poziv Turističke zajednice grada Vinkovaca na Advent u Vinkovcima danas je stigao akademski kipar Nikola Faller, inače predsjednik Udruge Slama, koja već više godina sudjeluje na manifestacijama u Vinkovcima sa skulpturama od slame. Ovaj put Nikola Faller predstavlja se skulpturama u ledu na dvodnevnoj radionici u pješačkoj zoni. Iz Osijeka su dopremljena tri ledena bloka dimenzija 100 x 50 cm i težine oko 120 kg.

“Po želji naručitelja, Turističke zajednice grada Vinkovaca, budući da je Advent u Vinkovcima ove godine prepoznatljiv i kao Ledeni Orion i da su Vinkovci bogato arheološko nalazište, odlučili smo se za simbole s kalendara Orion. Na Kalendaru se nalazi niz simbola, a ja sam odabrao simbole za četiri zviježđa: Oriona, Plejade, Labuda i Pegaza. A na poleđini jedne skulpture napravio sam jedno lice koje je, evo, moja slobodna umjetnička interpretacija Oriona budući da me kao kipara vuče modeliranje ljudskog lica. Sutra ću raditi treći blok, a na njemu će se naći logotip Turističke zajednice grada Vinkovaca”, ističe Nikola Faller.

O ideji da Ledeni Orion upotpune ledeni blokovi sa simbolima posude – kalendara Oriona, najstarijeg europskog kalendara, arheološkog simbola grada Vinkovaca, direktorica Turističkog ureda TZ grada Vinkovaca Martina Matković kaže: “Htjeli smo obogatiti naš Ledeni Orion, Advent u Vinkovcima ove godine pa smo razmišljali s čim, a u razgovoru s Novostima, koje su u organizaciju više uključene, zaključili smo da bi možda bilo zgodno imati te ledene skulpture. Zato smo pozvali Nikolu Fallera iz Udruge Slama, a odlučili smo se za simbole s kalendara Orion jer je to i tema ovogodišnjeg Adventa. S druge strane učinilo nam se da je to izvrsna prilika za promociju našeg novog logotipa pa smo dogovorili da na jednoj od tri ledene skulpture bude naš logotip. Ledene skulpture su vrlo atraktivne, a atraktivna je i njihova izrada i vjerujem kako je ovo jedan lijep detalj ovogodišnjeg Adventa.”

Izradu treće ledene skulpture možete pratiti sutra od 11 sati u vinkovačkoj pješačkoj zoni.