Foto: Didier Messens/Getty Images
“Gadigal Land” je domorodački naziv za veći dio otete zemlje na kome se sada nalazi grad  Sidnej. To je provokativan naslov koji skreće pozornost na nepravdu učinjenu australskim domorocima još od 1788 godine.
Ovaj singl najavljuje i uzlazak mini-albuma “The Makarrata Project” koji će se pojaviti na jesen.
Midnight Oil su poznati kao dugogodišnji i strastveni aktivisti za zaštitu prirode, društvenu i socijalnu pravdu, a s obzirom da potječu iz Australije, dugo godina se bore za očuvanje aboridžanske kulture.
Na jeziku Aboridžina, Makarrata je izraz koji predstavlja proces izmirenja. Da bi se to toga došlo, poslije razdoblja konflikta, slijedi prvo doba izlječenja, sagledavanjem činjenica i prihvaćanjem istine. U tome je suština Makarrate.
Mini album “The Makarrata Project” sadrži pjesme tematski fokusirane na autohtonom pomirenju doseljenika i starosjedilaca, a svaka skladba je izvedena u saradnji sa članovima organizacije First Nation.
U prvom singlu, “Gadigal Land” gostuju australski glazbenici koji kroz svoju umjetnost, tradiciju i aboridžinsko porijeklo – Kaleena Briggs, Bunna Lawrie i Dan Sultan
Midnight Oil su premijerno izveli pjesmu na dodjeli nagrada National Indigenous koja se održala 7. kolovoza.
Izdanjem “The Makarrata Project” ,Midnigh Oil žele zainteresirati javnosti na dokument Uluru (Uluru Statement from the Heart) , kojim bi organizacija First Nation željela uči u australski parlament.
“Uvijek smo sretni kada damo svoj glas onima koji ukazuju na rasnu neravnopravnost, ali čini se da smo sada došli do prekretnice. Pozivamo saveznu vladu da poštuje poruku koju nosi Uluru i postupi u skladu sa njom. Nadamo se da će naše izdanje pomoći da se još više pojača potreba za iskrenim pomirenjem u ovoj ali i u mnogim drugim zemljama”, stoji u službenoj izjavi grupe.
Band, na čelu sa bivšim ministrom rada, Peterom Garretom, donirat će svoj dio prihoda od prodaje izdanja “The Makarrata Project” organizacijama koje žele da se Ulura prihvati u australskom parlamentu.

Još od njihovog velikog internacionalnog  hita, “Beds are burning” (1987), Midnight Oil su bili motivirani boriti se za promjene i socijalni boljitak. Upravo ovaj najpoznatiji i najprepoznatljivi singl banda nastao je tijekom njihove turneje po udaljenim aboridžinskim zajednicama, gdje su se članovi benda uvjerili u iznimno loše zdravstvene uvjete u kojima su ti ljudi živjeli. Tokom Olimpijade u Sidneyu, 2000.godine, Midnight Oil su se našli na naslovnim stranicama novina zahtjevajući od vlade da se javno ispriča domorocima, pri čemu su tom prilikom izveli prigodnu skladbu “Sorry”.
Tijekom svoje karijere grupa je objavila 11 studijskih albuma, 4 live albuma i 40 singlova. Dobitnici su 11 nagrada ARIA Music i 2006. godine su ušli u ARIA kuću slavnih. Nakon 15 godina pauze, grupa se 2017. okupila i krenula na “The Great Circle Tour”, turneju na kojoj su održali 77 koncerata, posjetili 16 država na 5 kontinanata, pri čemu ih je vidjelo više od pola milijuna ljudi. Turneja se završila sa dva rasprodana koncerta  u Sidneju, s više od 40.000 gledatelja.
U svojoj biti, Midnight Oil je potentan rok bend koji ne samo da je  kamen temeljac australske rock scene, već predstavljaju i istinsku međunarodnu snagu sa globalnom bazom fanova. Koliko god su nevjerovatna sva ta priznanja i nagrade, Midnight Oil su prije svega band sa beskompromisnim stavom i porukom – provokativni, strastveni i moćni.