26 C
Vinkovci
Srijeda, 17. kolovoza 2022.

Lice s ožiljkom (1983.)

Više od autora

- vl promo-


Bez ikakve sumnje ‘Lice s ožiljkom’, kriminalistička drama o moći i pohlepi, velikog Briana De Palme, u trenutku pojavljivanja redefinirala je kriminalistički žanr, a Al Pacinova gluma tj. preobrazba u bezobzirnog kartelskog lorda zabilježena je kao jedna od najimpresivnijih u posljednjih 30-tak godina. Mnogi su kritizirali da je film bespotrebno okrutan, a Al Pacinova gluma pretjerana (dovoljno je prisjetiti se legendarne scene pokolja i šmrkanja kokaina), no činjenica jest da je malo koji film ostavio tako snažan utjecaj, ne samo u svijetu gangsterskog filma, već u pop-kulturi.

Tony Montana (Al Pacino) je prognani sitni kubanski kriminalac koji se u Miamiju pridružuje narkobossu Franku Lopezu (Robertu Loggia). Tony je beskompromisan, nemilosrdan i odlučan da u životu uspije po svaku cijenu. Zajedno sa svojim starim prijateljem Mannyjem Riberom (Steve Bauer), od totalnog dna u kriminalnom lancu Montana se uzdiže do samog vrha floridskog kriminalnog svijeta. Kada Tony baci oko na Lopezovu lijepu ženu Elviru Hancock (Michelle Pfeiffer), koja mu postane ljubavnica, te nakon što Frank shvati da Tony želi zauzeti njegovu poziciju, Frank ga pokuša eliminirati. No pokušaj završi jalovo, a Tony je bjesniji nego ikad.

Nepotrebno je spomenuti da se ‘Lice s ožiljkom’ smatra kultnim ostvarenjem, no ono što je možda manje poznato jest da je ono remake verzije snimljene 1932., koja opet ima malo poveznica s verzijom Briana De Palme te da je za scenarij verzije iz 80-tih odgovoran slavni Oliver Stone. Osim spomenutih glumaca, Al Pacina, Michele Pfeiffer, Roberta Loggie i Stevea Bauera u filmu su zapažene ulog ostvarili Mary Elizabeth Mastrantonio u ulozi Tonyjeve sestre Gine, F. Murraya Abrahama ćemo pamtiti kao opakog kolumbijskog ubojicu Omara Suareza te još mnoge druge među kojima su Paul Schenar, Harris Yulin, Ángel Salazar, Arnaldo Santana, Pepe Serna i Michael P. Moran.

Originalni naslov: Scarface, 1983.

TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno