Kontaktirajte nas

Glazba

Lider koji bi svaki bend napravio boljim! Priča o Bruceu Dickinsonu 2. dio!

Objavljeno

-

m_bruce-dickinson_prica-o-2_ST1

Po završetku turneje koja je u 331 dan obuhvatila čak 187 koncerata i iznjedrila ponajbolji koncertni heavy metal album ‘Live After Death’ (1985), fizički i psihički iscijeđena ekipa uzela je šestomjesečni odmor, nakon čega slijedi pisanje pjesama za album ‘Somewhere In Time’ (1986). I tu se našlo štogod problema jer je ‘svojeglavi’ Bruce imao ideju pisati pjesme s više akustika, čak ići i tragom albuma Led Zeppelina ‘III’, ‘IV’ i ‘Physical Graffiti’. S druge strane, Harris je imao druge namjere, recimo, prvi puta odlučio koristiti sintesajzere i na taj način soundu dodati ‘space’ karakteristike. Veću skladateljsku ulogu dao je Adrianu Smithu koji je napisao čak tri pjesme (Wasted Years, Sea Of Madness i ‘Stranger In A Strange Land), a Dickinsonove zajedno s kolegama procijenio nedovoljno dobrim za album.

To je bilo vrijeme u kojem je Bruce razmišljao ne samo da ode iz Iron Maidena već i da u potpunosti odustane od glazbe. ‘Mislim da je to bilo prvi put da sam stvarno mislio o odlasku. Ne mislim samo iz Iron Maiden, mislim i o odvikavanju, o odmicanju od glazbe. Ništa nije bilo vrijedno onakvog osjećaja. Počeo sam se osjećati kao da sam dio stroja, kao da sam dio light-showa”, prenio je svoje dojmove iz tog razdoblja Bruce Dickinson.

Ipak, nastavilo se dalje, krenula je turneja tijekom koje je Iron Maiden prvi puta nastupio u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu, a amortizacija negativnih misli i osjećaja uzrokovanih i problemima na privatnom planu akumulirala se kroz radu na knjizi naziva ‘The Adventures Of Lord Iffy Boatrace’ nastaloj pod utjecajima novela Toma Sharpea, a izašle 1990. godine.

Idući album ‘Seventh Son of A Seventh Son’ vraća Dickinsonu jednu od ključnih skladateljskih uloga, a koji progresivnim rock konceptom, snažnim udjelom akustika i uvođenjem klavijatura donosi novu dimenziju Iron Maidena. Mnogi taj album smatraju vrhuncem karijere no s druge strane, ako i jeste tako, činjenica je da je ujedno označio i kraj (još) jedne ere banda.

Naime, poslije turneje Bruce je sve ozbiljnije razmišljao o samostalnoj karijeri u kojoj će ponovno biti slobodan da radi što, kada, kako i na koji način želi. Mini koračić k tome bilo je pisanje pjesme ‘Bring Your Daughter To The Slaughter’ za peti nastavak ‘Strave u ulici brijestova’ po narudžbi iz Zombe, koja je radila taj film. Tu surađuje s Janickom Gersom, bivšim gitaristom Gillana, kojeg nakon odlaska Adriana Smitha dovodi u Iron Maiden na snimanje albuma ‘No Prayer For The Dying’.

On izlazi nakon Bruceovog solo debija ‘Tattooed Millionaire’ kojeg je popratila i kratka turneja. Iz tog razdoblja, točnije 1989. godine datira i nadasve zanimljiv podatak koji opetovano potvrđuje koliko je Bruce raznovrsna i u svemu čega se prihvati uspješna osoba. Naime, kao strastveni mačevalac još od rane mladosti, na natjecanju je osvojio sedmo mjesto i bio pozvan da se pridruži britanskom olimpijskom mačevalačkom timu. To je ipak morao odbiti zbog obaveza na turneji sa Iron Maiden.

Kraj jedne i početak nove ere …

m_bruce-dickinson_prica-o-2_ST2

Narušeni odnosi u Iron Maidenu iznjedrili su jedan, već spomenuti ‘No Prayer For The Dying’, a dvije godine kasnije i još jedan odličan album ‘Fear Of The Dark’, oba s velikim Dickinsonovim skladateljskim udjelom. Kako na koncertima tako i na spomenutim albumima, usprkos nekim bljeskovima, bilo je posve jasno da se Bruce odlučio fokusirati na solo karijeru, a band mu je trenutno bio nešto kao ‘nužno dobro’. Da ne kažemo baš ‘zlo’. Upravo mu je to Steve i najviše predbacivao, odnosno nešto kao da pjeva bez volje, a da to nije daleko od istine može se, uz ostalo, čuti i na ‘serijskim’ koncertnim izdanjima ‘A Real Live One’, ‘A Real Dead One’, ‘Live At Donington’ objavljenim 1993. godine. Posebice na ‘Raising Hell’ koncertu snimljenom 28. kolovoza 1993. u Pinewood Studiju u Londonu u kombinaciji sa horror točkama čarobnjaka Simona Drakea. To je bio oproštajni nastup Brucea Dickinsona, a može ga se pogledati na video izdanju iz 1994. godine.

S druge strane, Bruceu je u privatnom životu ‘išlo’ sve bolje i bolje, sa drugom suprugom Paddy između 1990. i 1994. dobio je troje djece, Austina, Griffina i Kiu što se pozitivno odrazilo i na njegovu glazbenu karijeru. I ne samo glazbenu. Naime, nakon što je 1990. godine rekreativno vozio avion na Floridi to mu se toliko dopalo da se školovao i narednih godina postao profesionalni pilot raznih kompanija i u ovim godinama raritetni glazbenik koji već jedno vrijeme svoj bend vozi po turnejama. Devedesete bi mogao zato komotno doživjeti nauspješnijima u svom životu jer na svim mu je ‘frontovima’ išlo i više nego dobro, pa je tako intenzivirao svoje aktivnosti kao humanitarac, gdje je, uz ostalo, s glumcem Rowanom Atkinsonom snimio i pjesmu ‘(I Wanna Be) Elected’.

K tome, za razliku od dva Iron Maidenova, njegovi albumi klasici su tog perioda heavy metala. Drugi album ‘Balls To Picasso’ (1994), ‘Skunkworks’ (1996), ‘Accident Of Birth’ (1997) i ‘The Chemical Wedding’ (1998), ‘začinjeni’ koncertnim izdanjima ‘Alive In Studio A: Alive In Studio A: Live At Marquee’ (1995) i ‘Scream For Me Brazil’ (1999) donijeli su mu potpunu kreativnu slobodu, heavy metal kombinirali sa hard, progressive i classic rockom, power popom i to je bilo to. To je bio Bruce Dickinson. Vrijedno spomena u kontekstu ovog dijela priče je i činjenica da se u našim krajevima, pogotovo kod susjeda, rado pamti njegov dolazak u napaćeno, ali hrabro i ponosno Sarajevo koji se ‘dogodio’ krajem 1994. godine. A super rijetki su se to tada usudili napraviti.

Rowan Atkinson Comedian and Actor singing with Bruce Dickinson of the Pop Group Iron Maiden

S druge strane, Iron Maidenu baš i nije nešto išlo iako je ‘The X Factor’ (1995) kvalitetan album, a i u slučaju ‘Virtual XI’ (1998) našlo bi se razloga da ga se ne proglasi totalnom katastrofom. Iako je dobar pjevač Blaze Bayleyu je nedostajalo širine, rutine i moći. I karizme. Svega što, pa i više od toga, u izobilju ima Bruce Dickinson. Vidjevši da tako dalje ne ide, Rod Smalwood je nagovarao Stevea da nazove Brucea i popriča s njima o mogućnosti povratka u band. Nakon skoro šest godina njih su dvojica ponovno kontaktirali i dogovorili Bruceov povratak u Iron Maiden. Dogodilo se to u siječnju 1999. godine u Smallwoodovoj kući u Brightonu, gdje su se oboje složili da se Dickinson treba vratiti u grupu.

Kad se vijest proširila, akumulirala je do tada neviđenu euforiju među fanovima banda, a činjenica da se vraća i Adrian Smith koji je sa Bruceom surađivao tijekom solo karijere bacila je heavy metal svijet u trans. Priča govori da ovaj dvojac nije želio da njihov, odnosno Adrianov povratak ne uzrokuje odlazak Janicka, pa je tako band na ‘The Ed Hunter Tour’ krenuo kao sekstet sa tri gitarista uključujući i ‘dobrog duha’ Dave Murraya. Album ‘Brave New World’ izazvao je pravu histeriju, čekalo se u redu za njegovu prodaju na dan mu izlaska 29. svibnja 2000. (Dallas Shop u Tkalčićevoj). Dobar album bio je još bolji i zato što je opet pjevao Bruce Dickinson. Pobogu, pa tko bi se i usudio pomisliti, a kamoli reći da na njemu nešto ne valja. No da, bilo je i takvih, ali ne bijaše baš preglasni, a i argumenti o nevaljalosti im baš i nisu bili uvjerljivi.

m_bruce-dickinson_prica-o-2_ST4

Desetljeće koje slijedi izmjenjivalo je turneje, koncertne i studijske albume, a Bruce je u ulozi frontmana band naprosto blistao. Možda čak više i bolje nego u osamdesetima. Zrelije svakako. Ako je Steve Harris šef, onda je Bruce Dickinson nedvojbeno istinski vođa ne samo Iron Maidena već i cijele njegove mega-vojske. U kompozitorskom dijelu osjeća se upravo ono što Bruce jeste, slobodarska osoba praktičkih neograničenih intelektualnih mogućnosti koje svako malo pa odu u neko novo, neistraženo područje. Koliko god mislimo da smo od njega sve čuli, uvijek dođe nešto barem malo drukčije. Upravo je to ključni razlog, stalna potraga za nečim novim, njemu neistraženim i drukčijim, što ga je Intelligent Life nazvao živim primjerom polihistora.

m_bruce-dickinson_prica-o-2_ST5

Dakako, osim što je napisao neke od najboljih pjesama na ‘Dance Of Death’ (2003), ‘A Matter Of Life And Death’ (2006), ‘The Final Frontier’ (2010) i ‘The Book Of Souls’ (2015), pa ‘Tyranny Of Souls’ solo album, proteklo desetljeće i pol prezentiralo je još neke njegove interese i vještine pa se tako dekadu zadržao na BBC radiju kao voditelj glazbenog showa kojeg će se rado prisjetiti naši momci iz riječke skupine Father. Jedno od najdražih priznanja, počasni doktorat zbog zasluga u glazbi dodijelilo mu je 2011. godine Sveučilište Queen Mary u Londonu na kojem je 1979. godine diplomirao povijest. Još jedan dokaz da se cijeni ono što radi.

A kada se činilo da je u životu sve probao i prošao, dogodilo se ono na što, na žalost, nitko nije imun – teška bolest. Krajem 2014. godine na rutinskom mu je pregledu dijagnosticiran rak na dnu jezika. Uslijedili su mjeseci liječenja, neophodan mir u krugu prijatelja i obitelji i nakon toga sjajna vijest za sve – Bruce je pobijedio rak. Nekako pritajeno, ali i sa strahom, svi su se tome nadali uzdajući se i u liječnike, ali i u njegovu neograničenu unutarnju snagu. Prkos i inat prema svemu što treba mijenjati, detronizacija lošeg, stalna potraga za boljim i jačim, karakter koji se ne miri sa postojećim stanjem i ovdje su iznijeli pobjedu.

Stigao je nakon toga i dvostruki album ‘The Book of Souls’, a na njemu još jedan dokaz Bruceove inteligencije – epsko remek djelo ‘Empire Of The Clouds’, priča o tragediji cepelina modela R101 koji se srušio 5. listopada 1930. na svom prvom prekomorskom putu prema Francuskoj i sa sobom odnio 48 života. Nešto najbolje što je napravio. Do sada.

IRON MAIDEN ft Lauderdale 2010

U budućnosti očekujemo još. I još. Jednako kao što očekujemo da krajem srpnja u Splitu kaže „You are phantastic audience, we love you – will be back“. Znajući da je čovjek od formata i čovjek od riječi, nećemo sumnjati da to neće napraviti. U konačnici, obećao je tako nešto i 1986. u Domu Sportova, zatim 2003. u Velikoj Gorici, pa 2008. na Poljudu i u konačnici 2013. u Areni Zagreb. I svaki puta ispunio obećanja.

Kao što ih ispunjava na Discovery chanelu gdje snima dokumentarne filmove ‘Flying Heavy Metal’, testira sve vrste aviona, u vodstvu humanitarne organizacije, na scenarijima, kad vozi tenk, gostuje u serijama i TV emisijama, pravi pivo i tko zna što sve još ne. Svugdje je predan do kraja. Ono što radi želi da ispadne najbolje moguće.

Dio toga čitat ćemo možda u 2017. godini kada je najavio izlazak biografije u kojoj sigurno neće sebe pretpostaviti drugima. Iako bi to i mogao i trebao jer on je  – Bruce Dickinson.

Kralj heavy metala.

VIDEO / IRON MAIDEN: NO MORE LIES (LIVE)

Prvi dio priče o Bruce Dickinsonu pročitajte OVDJE.

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Prijava

Komentiraj

Glazba

29.7.2016. | The Chris Robinson Brotherhood: Anyway You Love, We Know How You Feel

Objavljeno

-

Napisao/la

    326 pregleda

Foto: Jay Blakesberg

Na današnji dan, 29. srpnja 2016. godine The Chris Robinson Brotherhood objavljuju album pod naslovom “Anyway You Love, We Know How You Feel” (Silver Arrow records).

Premda će ga mainstream publika uvijek pamtiti prije svega kao vođu The Black Crowesa, karijera Chrisa Robinsona kasnijih se godina ispreplela na više kolosijeka. Osim u sklopu matične grupe, vodio je i projekt New Earth Mud, te noviji The Chris Robinson Brotherhood.

“Anyway You Love, We Know How You Feel” album je kojim još jednom pokazuje kako se fokus Robinsonovih utjecaja odavno premjestio iz područja Rolling Stonesa i grupe The Faces na teren grupe Grateful Dead iz njihovog blagog, omamljenog ali melodičnog razdoblja sredine 1970-ih; elestično strukturirane skladbe u prosjeku traju između pet i šest minuta. Podatak da je Robinson u postavi svojeg pratećeg benda angažirao odličnog kantautora i gitarista Neala Casala dovoljno govori o njegovom autoritetu i tadašnjoj snazi – barem kad se govori o suvremenoj američkoj jam-rock sceni.

A ona je uvijek malo pomaknuta od srednje struje, što znači da će Robinson i dalje, zajedno sa svojom verzijom klasičnog rocka – pomiješanog s osunčanim countryjem i suptilnim funkom – funkcionirati isključivo kao miljenik upućenih.

Dani slave su iza njega, ali on zato glazbu doživljava kao užitak i gotovo ništa više. A to je u svijetu korporativnih imperativa dragocjena vrlina. (Denis Leskovar, hifi media)

Popis pjesama: 1. Narcissus Soaking Wet | 2. Forever As The Moon | 3. Ain’t It Hard But Fair | 4. Give Us Back Our Eleven Days | 5. Some Gardens Green | 6. Leave My Guitar Alone | 7. Oak Apple Day | 8. California Hymn

Nastavi čitati

Glazba

28.7.1986. | R.E.M. – Lifes Rich Pageant

Objavljeno

-

Napisao/la

    470 pregleda

Foto: Chris Carroll/Corbis via Getty Images

Bilo je sasvim jasno da su R.E.M. došli do novog poglavlja – utopiti se u manirizmu ili ponovno zaplivati u neku novu, neistraženu vodu. Povukli su sasvim neočekivani potez angažiravši Don Gehmana, producenta u ono vrijeme mega- popularnog John Cougar Mellencampa koji je potpuno promijenio njihov odnos prema radu u studiju. S komercijalnog aspekta Gehman je bio apsolutni protivnik produkcijske sofistikacije, kompliciranosti i nečistog zvuka.

Na današnji dan 28. srpnja 1986. godine izlazi im četvrti studijski album “Lifes Rich Pageant” koji su najavili pjesmom “Swan Swan Humignbird” (soundtrack), a dotadašnju publiku iznenadili jasnim, potpuno razumljivim vokalom, čvrstim i žestokim gitarama i tipičnom “middle of the road” produkcijom. Sve pjesme su bile dinamične, upravo rock and roll kakav do tada nisu snimili, a album je bio u studijskom i kompozitorskom pogledu briljantno odrađen.

Na vrlo domišljat način su izbjegli zamci šablona i potpuno odagnali kritičarske predrasude oko možebitnih utjecaja. Više ih nitko nije mogao uspoređivati ni s poplavom britanskih sastava (Housemartins ili The Smiths) ili s tradicionalnim folk- rock izvođačima, već je bilo jasno da su R.E.M. u stvari iz svojeg malog i opskurnog Athensa i undergrounda zahvaljujući svojem radu postali jednim od glavnih protagonista u svijetu rock and rolla.

Album se prodao u neočekivanih 500.000 komada, a na sve strane su počele frcati gomile priznanja: “…grupa desetljeća, glasnogovornici nove američke r’n’r kulture, najvažnija generacijska rock grupa, uz The Rolling Stones, The Who i U2 najvažniji band u povijesti rocka…”. Album je dosegnuo 21. mjesto američke i 43. mjesto britanske ljestvice te iznjedrio singlove “Fall On Me” (US#94) i “Superman”. (Horvi, terapija.net)

R.E.M. su djelovali kao kvartet u sastavu Michael Stipe (vokal), Peter Buck (gitara, bendžo), Mike Mills (bas) i Bill Berry (bubanj).

Popis pjesama: Begin The Begin | 2. These Days | 3. Fall On Me | 4. Cuyahoga | 5. Hyena | 6. Underneath The Bunker | 7. The Flowers Of Guatemala | 8. I Believe | 9. What I We Give It Away? | 10. Just A Touch | | 11. Swan Swan H | 12. Superman

Nastavi čitati

Glazba

Nick Mason’s Saucerful of Secrets u sklopu odgođene turneje u svibnju 2022. u Zagrebu!

Objavljeno

-

Napisao/la

    569 pregleda

Foto: Nick Mason fb promo

Legendarni Nick Mason, osnivač, autor, bubnjar i najdugovječniji član velikih Pink Floyda sa supergrupom Nick Manson’s Saucerful of Secrets na svjetske pozornice vraća revolucionarni zvuk ranih albuma Pink Floyda, benda koji je promijenio tijek glazbene povijesti – posebno glazbeno putovanje u sklopu odgođene turneje održati će se u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma 31. svibnja 2022. godine!

Stvorivši jedinstven i neponovljiv zvuk Pink Floyda koji se najčešće opisuje kao art rock ili progressive rock, Nick Mason je s kolegama iz benda, Roger Watersom, David Gilmourom, Richard Wrightom i Syd Barrettom postao glazbeni besmrtnik i jedan od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća. Utjecaj Pink Floyda je ogroman,  a neka od najvećih imena inspirirana  Pink Floydima su David Bowie, U2, Queen, Radiohead, Kraftwerk, Tool, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins itd.

Nakon što je 2016. kurirao hvaljeni box set “The Early Years 1965-1972” posvećen ranim psihodeličnim radovima kultnog benda, Nick Mason odlučio se za punokrvni povratak na scenu nakon povijesnog nastupa u sklopu humanitarnog Live 8 koncerta koji je 2005. godine posljednji put okupio sve živuće članove Pink Floyda. Za razliku od bendovskih kolega Davida Gilmoura i Rogera Watersa čije se ekstenzivne turneje fokusiraju na kasnije radove Pink Floyda, njihove solo radove te izabrane klasike iz rane faze Pink Floyda, Nick Mason’s Saucerful of Secrets vraća se najinovativnijoj fazi Pink Floyda te donosi koncertnu interpretaciju albuma od “The Piper at the Gates of Dawn” do “Obscured by Clouds” izvodeći isključivo pjesme Pink Floyda. S obzirom da se radi o presjeku od sedam albuma Pink Floyda od ukupno 15 studijskih izdanja, Nick Mason publici nudi najekstenzivnije koncertno iskustvo jednog od najznačajnijih i najvećih rock bandova svih vremena. Riječima samog Nick Masona, Saucerful of Secrets njegovo je vraćanje omiljenim pjesmama na koje je ponosan.

U novom projektu, u želji da “uhvati duh vremena”, Nick Mason okuplja vrhunske glazbenike u supergrupu, kao što su Gary Kemp (Spandau Ballet), Guy Pratt (basist Pink Floyda nakon Watersa), Lee Harris (Ian Dury & the Blockheads) i Dom Beken (The Orb, Transit Kings) koji autentično i vitalno reinterpretiraju najizazovnije, najproduktivnije i najinventivnije godine Pink Floyda. Publiku očekuju vrhunske izvedbe klasika koji su trajno obilježili suvremenu povijest glazbe – “A Saucerful of Secrets”, “One of These Days”, “Astronomy Domine”, “Let There Be More Light”, “Green Is the Colour”, “Set the Controls for the Heart of the Sun”, “Lucifer Sam”, “Arnold Layne”, “Bike”, “Fearless”,  i dr. Nakon ekskluzivna četiri nastupa u Londonu u svibnju 2018. godine, uslijedila je, odmah po objavi rasprodana, europska i sjevernoamerička turneja koja je zvuk ranih Pink Floyda dovela na neke od najprestižnijih pozornica u svijetu – od slavljeničkog koncerta u londonskom Roundhouseu, pariške Olympije, filadelfijske Metropolitan Opera House, antičkih amfiteatara u Lyonu i sicilijanskoj Taormini, sve do najavljenih nastupa u berlinskom Tempodromu i londonskom Royal Albert Hallu odgođenih za proljeće 2022. Financial Times najbolje je sažeo što Nick Mason’s Saucerful of Secrets uživo jest – “…posve izvanredan i radostan koncert, i podsjetnik na to koliko su poseban i briljantan bend Pink Floyd bili… ako imate imalo interesa za Pink Floyd, ne smijete propustiti ovaj koncert…”

U sklopu odgođene ekstenzivne europske turneje u 2022., uz nastupe na nekim od najprestižnijih europskih pozornica, Nick Mason’s Saucerful of Secrets u organizaciji INmusic festivala dolazi i u Zagreb 31. svibnja 2022. godine. Na jedinstvenom koncertu u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma hrvatska publika imati će prilike čuti rijetko izvođene klasike Pink Floyda i zakoračiti u glazbenu eru, ovjekovječenu kultnim koncertnim filmom “Pink Floyd: Live at Pompeii”, koja je oblikovala i usmjerila čitave generacije glazbenika i publike.

Ulaznice za koncert Nick Mason’s Saucerful of Secrets dostupne su putem službenog INmusic festivalskog webshopa te u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Svi vlasnici prethodno kupljenih ulaznica za INmusic festival #15 mogu ostvariti 10% popusta na ulaznicu za koncert  Nick Mason’s Saucerful of Secrets putem e-mail zahtjeva na tickets@inmusicfestival.com do isteka zaliha.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 3 sata

Tehnički upis više od 21.100 studenata na ljetnom upisnom roku

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka uspješno su tehnički završeni na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih...

Aktualnoprije 5 sati

Domagoj Bubalo prvak Hrvatske u kategoriji 30+

U organizaciji Hrvatskog teniskog saveza veterana i Teniskog kluba „Županja 1881” održano je Pojedinačno prvenstvo Hrvatske 2021. koje je okupilo...

Aktualnoprije 6 sati

Za dva Erasmus+ projekta Poljoprivredno šumarskoj školi odobreno gotovo 100 tisuća eura

Ovih je dana u Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci puno razloga za slavlje i ponos. Naime, u ovom projektnom ciklusu odobrena...

Aktualnoprije 7 sati

Zbog pesticida opozvano vrhnje i Cremino za kuhanje

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o opozivu još dva proizvoda, vrhnja i Cremina za kuhanje, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida...

Aktualnoprije 9 sati

U Hrvatskoj 186 novooboljelih i jedan smrtni slučaj

U Hrvatskoj je zabilježeno 186 novih slučajeva zaraze koronavirusom s kojim je umrla jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne...

Aktualnoprije 11 sati

Gužve zbog nove osobne, u Vinkovcima prvi dan zaprimljeno 114 zahtjeva

U ponedjeljak, 2. kolovoza, započelo je zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati biometrijske identifikatore...

Aktualnoprije 12 sati

Dvoje novooboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 PCR testiranjem na COVID-19 potvrđene su 2 nove...

Aktualnoprije 12 sati

Uništavanje imovine i fizički napad u Vukovaru

Iz PU vukovarsko-srijemske danas izvješćuju kako je 31. srpnja oko 22,30 sati u Vukovaru, u ulici Dvanaest redarstvenika, 31-godišnji Vukovarac...

Najčitanije