18 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

LiDraNo u Vinkovcima: Od večeras na pozornici i srednjoškolci

Više od autora

- vl promo-

Nakon što je u ponedjeljak u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima održana svečanost otvaranja državne smotre LiDraNo za učenike osnovnih škola, večeras je na istom mjestu održano otvorenje smotre za srednjoškolce. Podsjećamo, od ponedjeljka do petka u našem gradu boravi oko 800 učenika koji se ističu po svom liliterarnom, dramsko-scenskom i novinarskom stvaralaštvu.

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića domaćin je ovogodišnje smotre LiDraNa za srednje škole, a na to je ponosna i ravnateljica Ivana Biljan. „Čast nam je što možemo vidjeti ono što mentori svakodnevno rade sa svojim učenicima. Vinkovci ovih dana mogu vidjeti ono najbolje iz cijele Hrvatske i nadamo se da će to potaknuti sve nas da budemo još bolji i uspješniji u radu s učenicima”, istaknula je.

Unatoč zahtjevnom rasporedu, učenici imaju prilike sklapati nova prijateljstva i razgledati naš grad.„Uspjeli smo se prošetati gradom i mogu reći kako mi se jako sviđa. Već sam godinama na LiDraNu, uvijek upoznam nove ljude. Napisala sam predstavu „Oluja”, a isto tako u njoj glumim sa svojom glumačkom ekipom. Riječ je o predstavi koja je napisana po djelu Williama Shakespearea, nekako sam to rekonstruirala i skratila”, objasnila nam je učenica Marija Burić iz Prirodoslovno matematičke Gimnazije iz Pule, dok je Ivan Zrilić iz Gimnazije Bjelovar dodao: „Drugi put dolazim na LiDrano, a ovo mi je zapravo i zadnji put jer sam maturant. Došao sam ovdje kako bi predstavio svoj samostalni novinarski rad na temu “Političkog komentara”. Radi se o proučavanju radikalizacije modernog društva. Upisivanje novinarstva mi je jedna od opcija, a glavni prioritet mi je Pravni fakultet u Osijeku.”

Program se nastavlja do petka, a učenici iz svih dijelova Hrvatske do kraja radnog tjedna pokazat će svoje vještine u recitaciji, glumi, pjesmi, ali i u novinarskom izražavanju.

„Glavni cilj ovog događaja, ono što nas zapravo i najviše veseli, je to da imamo puno mladih ljudi koji njeguju literarni izričaj i hrvatsku riječ. Oni to vole, puno čitaju, važno je reći da ova smotra nije kategorizirana što daje još veću ležernost učenicima u sudjelovanju. Oni ovdje pokazuju ono što najbolje znaju, ipak su izabrani najbolji od najboljih”, rekla je Jadranka Mustapić – Karlić, županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti.

Srednjoškolce je večeras u ime Grada Vinkovaca pozdravila pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti, Andrea Vinković.

„LiDraNo je smotra koja promiče hrvatski jezik i hrvatsku riječ, mislim da nema boljeg grada u Lijepoj našoj gdje bi se takva jedna smotra trebala održati. Naš grad bogat je kulturnom i povijesnom baštinom, najstariji je u Europi, želimo zahvaliti svim organizatorima i sudionicima”, zaključila je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno