Udruga “Nismo same“ svoj treći “Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“, ove godine provodi od 6. do 12. svibnja, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u suradnji s KBC Zagreb, KBC „Sestre milosrdnice“, KBC Split, KBC Rijeka, KBC Osijek, OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, ZZJZ Osječko-baranjske županije i tvrtkom Roche.

“Lila tjedan“ je javno-zdravstvena akcija kojom se ženama želi poslati poruka da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe i da redovito vode brigu o svom zdravlju. Nažalost, podatci su takvi da u Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru tri žene, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice.

Zahvaljujući postojanju primarne i sekundarne prevencije, karcinom vrata maternice ubraja se u preventabilne karcinome ljudi i u današnje vrijeme niti jedna žena ne bi smjela umrijeti od ovog karcinoma. U 99,7 % slučajeva raka vrata maternice uzrok je Human papilloma virus (HPV). Veliki broj zemalja u svijetu je u organizirani probir, umjesto PAPA testa, uveo upravo HPV test kao primarni test probira, s ciljem pravovremenog otkrivanja HPV pozitivnih žena koje su pod povećanim rizikom za razvoj premalignih i malignih promjena vrata maternice. U Hrvatskoj to predstoji u neposrednoj budućnosti.

Za vrijeme “Lila tjedna” bit će organizirano besplatno testiranje na HPV i to za 1200 žena. Besplatno testiranje provodit će se u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Sisku, a žene će testiranju moći pristupiti bez uputnice.