- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Lisice su, prema svemu sudeći, postale domaće životinje, jer ih toliko ima i toliko su se udomaćile te se slobodno kreću i ne zaziru od čovjeka niti se boje kad ga susretnu. Ipak, ljudima nije svejedno kad vide lisice kako se usred dana šeću pored kuća, kao da su mačke ili kokoške, a ne lisice.
Lisica koje sve češće u potrazi za hranom šeću i vinkovačkim ulicama ne treba se bojati. Poručio je to svim zabrinutim građanima veterinar iz Veterinarske stanice Vinkovci Dražen Oreški.
“U principu tu životinju, koja je naš okoliš prihvatila kao svoj životni okoliš, ne treba dirati. Treba ih pustiti da se same od sebe maknu, osim kad vidimo da je životinja bolesna ili kad pronađemo leš, onda treba nazvati nadležne službe:”, kaže Oreški te dodaje da su se, prema informacijama od lovaca, počele razmnožavati. “Ako se pojave neki ozbiljniji čopori u našem okolišu možemo imati problema jer će napadati manje domaće životinje.”, zaključio je Oreški.
Dobra je informacija da, nakon nekoliko desetljeća, u posljednje četiri godine na području cijele Hrvatske nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnoće, što znači da je ta bolest iskorijenjena, no pojavio se drugi, jednako ozbiljan problem – prekomjerno razmnožavanje lisica, kojih je više nego ikada prije.
U naseljenim mjestima nije dozvoljeno pucanje iz vatrenog oružja pa tako niti lov lisica koje su preblizu kućama. Naime, za ovakve slučajeve nadležne su komunalne službe u gradovima i općinama, kao i policija za zaštitu sigurnosti građana, jer lovci nemaju ovlasti lova unutar naselja već samo na površinama lovišta.
“U naseljenim mjestima nije dozvoljeno pucanje iz vatrenog oružja pa tako niti lov lisica koje su preblizu kućama.”, kazao nam je Dalibor Šandrk, pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja Grada Vinkovaca, dodavši kako se radi na Programu zaštite divljači koji rješava problematiku prekomjernog pojavljivanja divljači u samom gradu i neposrednoj blizini.
“Ukoliko građani primijete ili otkriju lisicu u dvorištu uz stambene zgrade i da se tu zadržava neka nazovu naš odjel i mi ćemo taj problem riješiti, odnosno premjestiti lisicu u njezino prirodno stanište.”, zaključio je Šandrk.