-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Ljeto u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Srpanj i kolovoz u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci proći će uz program Ljeta u knjižnici. Čitateljski klub, kreativne radionice, filmske projekcije, društvene igre, promocija knjige i izložba obilježit će Ljeto u knjižnici 2022.

Od 24. lipnja, poznato je, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci prešla je na ljetno radno vrijeme koje traje do 31. kolovoza. Tijekom ljeta Knjižnica radi jednokratno i to ponedjeljkom i utorkom od 12 do 19 sati, srijedom, četvrtkom i petkom od 8 do 15 sati te subotom od 8 do 13 sati. To je vrijeme kada korisnici mogu posuđivati knjige i koristiti ostale usluge Knjižnice, a kao i svake godine tu je i poseban program pod nazivom Ljeto u Knjižnici. Dio toga programa je čitateljski klub za djecu Čarobnjakov šešir. Prvi je održan 2. srpnja, a još jedan slijedi 6. kolovoza u 10 sati.

Kreativne radionice za osnovnoškolce

Počele su i kreativne radionice za osnovnoškolce. Prva, Plavi san, održana je 5. srpnja, a slijede Lice prijatelja, 12. srpnja, Šareni grad, 19. srpnja, Izradi svoju torbu, 2. kolovoza, Veseli Zoo, 9. kolovoza, Flora, 16. kolovoza te Bedž story, 23. kolovoza. Dan za radionice je utorak, a vrijeme od 16,30 do 18 sati. Izuzetak su dva utorka, onaj 26. srpnja rezerviran za maraton društvenih igara “Čovječe ne ljuti se utorkom” te onaj 30. kolovoza namijenjen igrama na otvorenom i sladolednoj proslavi.

Ljetno kino

Ljeto u Knjižnici čini i Ljetno kino. Dan za projekcije je petak, a vrijeme je 21 sat. Najavljeni su: Skok u avanturu, 15. srpnja, The Lego Movie 2, 22. srpnja, Tom i Jerry, 29. srpnja, Mune: Čuvar mjeseca, 12. kolovoza i Mali Bigfoot, 19 kolovoza.

Život grada – vinkovačka periodika kroz povijest

Program Ljeta u Knjižnici prati i zanimljiva izložba u povodu Dana grada. Postavljena je 6. srpnja, a može se pogledati do 31. kolovoza. Riječ je o izložbi “Život grada – vinkovačka periodika kroz povijest”. “Kroz ovu izložbu predstavljamo vinkovačke časopise kroz povijest koje imamo u našem fondu. Uglavnom je riječ o originalima te nešto kopija, počevši od Krajišnika pa redom kako su se javljali i izlazili sve do suvremenih. Slagali smo ih kronološki, a jedino što smo izdvojili kao zasebne cjeline to su školski časopisi te godišnja izvješća škola”, istaknuo je Tihomir Marojević, voditelj Studijskog odjela.

Prilog za povijest kulture Vinkovaca od 1905. do 2015. godine

U programu Ljeta u Knjižnici na Dan grada, 20. srpnja, s početkom u 19 sati, bit će predstavljena i nova knjiga Tihomira Marojevića. Nakon knjige „Tragovi vremena, vinkovačke spomen-ploče”, Marojević se ovaj put posvećuje vinkovačkim spomen poprsjima. “U knjizi “Prilog za povijest kulture Vinkovaca od 1905. do 2015. godine” obradio sam spomen poprsja, od onoga prvog na grobu Julija Liebalda-Ljubojevića pa do zadnjega, a to je poprsje Josipa Runjanina, koje je zamijenilo ono ukradeno 2015. godine”, ističe Tihomir Marojević. Prve tri cjeline knjige, pojašnjava, koncipirane su kronološki, do Drugog svjetskog rata, razdoblje Jugoslavije i suvremena Hrvatska. Četvrta i peta cjelina donose spomen poprsja postavljena na groblju, koja imaju umjetničku vrijednost ili su postavljena poznatim Vinkovčanima te poprsja koja se nalaze u Gradskom muzeju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno