Ratne strahote ostave posljedice na sve koji su ih, na žalost bili svjedoci, a pogotovo na one koji su direktno u istima i sudjelovali, borili se i bili ranjeni. Takva je priča Cvetka Uskoka iz Jarmine koji je 1991. godine, s 29 godina, dragovoljno krenuo u obranu Hrvatske. Danas na svom imanju ima stotine gusaka, pataka, pura, zečeva, kokoši, ovaca, dva psa čuvara i mini ponija, a svakodnevna skrb o njima spasila je ovog umirovljenog branitelja od prekomjernog druženja s gemištima i cigaretama.

I sada mu je, kaže, nabolja terapija boravak među svojim ljubimcima jer tada ne misli na rat i sve strahote koje je proživio i svojim suborcima bi preporučio neka se bave onim što će ih zaokupljati i činiti im život sadržajnijim.

“Bavio sam se borilačkim sportovima i odmah kada se vidjelo što se sprema, sudjelovao sam u seoskim stražama jer mi smo tu okruženi selima s većinskim srpskim stanovništvom i vidjeli smo što se kod njih događa. Poslije sam pristupio HOS-u i vjeran sam im evo do danas. Prvo sam bio u obrani Jarmine, poslije u Nuštru, da bi se opet vratili u Jarmnu gdje je 80 posto ljudi ostalo u svojim kućama i to nam je bio dodatni motiv da još žešće branimo svoje selo. Poslije sam prešao u 3. pa u 5. gardijsku brigadu kao profesionalni vojnik i kod Gornjeg Vakufa sam 1993. ranjen, a dvije godine kasnije odlazim u mirovinu. Tu sam se potpuno izgubio i vrijeme sam provodio u gostionicama, norma mi je bila 25 gemišta i četiri kutije cigareta dnevno. Nisam se ni trijeznio nego bih u jutro samo nadolijevao i tako je to trajalo godinama”, priča nam Uskok, koji je spas pronašao u životinjama, točnije u pasmini Dogo argentino u koju se zaljubio i kojim se počeo ozbiljno baviti.

Naime, njegova uzgajivačnica “Dogo od Uskoka” bila je jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj, s brojnim nagradama na domaćim i svjetskim izložbama. S vremenom, uz pomoć obitelji, odbacio je alkohol i cigarete i potpuno se posvetio psima, a poslije i drugim životinjama i upravo ta briga i ljubav prema životinjama izvukli su ga iz životne krize.

Nakon zatvaranja uzgajivačnice, prije osam godina kupuje prve ovce i perad, ali uvijek pazi da to budu rijetke, posebne pasmine, poput ayama peradi koje su posve crne, od perja do kljuna i noga. Uzgaja i australorp i new jersy kokoši čiji pijetao teži i šest kilograma, gigant biserke i ruske guske. Ima i 30-tak zecolikih kunića, 60-tak ovaca i desetak janjadi, te bijele paunove koji su jako rijetki. Nabavio je i nekoliko svinja mungolica, stare pasmine s gustom dlakom po tijelu.

“Ne koristim usluge veterinara i sve sam radim pa sam ovih dana pomogao da na svijet dođu janjci. Sam križam svinje i ovce kako bih dobio kvalitetnija grla, bolju rodnost i mesnatost. U mom je dvorištu sada gusan pasmine holmogorska guska koji može narasti do 16,5 kilograma težine, već spomenute gigant biserke teže po 3,5 kilograma, duplo više od standardnih, zecoliki kunići narastu i do 4,5 kilograma, a francuska sorta pataka i po 4 kilograma. Nedavno mi je romanovska ili ruska carska ovca ojanjila 5 mladih odjednom”, ističe Cvetko Uskok, u čijem dvorištu uistinu ima puno toga zanimljivog za vidjeti, a može se reći je bilo i poučno posjetiti i vidjeti ovo imanje, tu oazu mira koja mu je pomogla da ponovno pronađe sebe i zaboravi na sve loše što mu se događalo.