- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Odavno se voćari žale kako je na hrvatskom tržištu previše uvezenog voća dok voće domaćih proizvođača ostaje neprodano i trune i takvoj se praksi, na žalost, ne nazire kraj. Miroslav Kolić, mladi 34-godišnji voćar iz Jarmine, koji na više od pedeset hektara uzgaja jabuke, svoj posao shvaća ozbiljno i radi po najsuvremenijim metodama, no kako kaže, zabrinut je jer svake jeseni, prije berbe, diljem Europe počinje čišćenje hladnjača od starih zaliha jabuka i tone takvih jabuka završe i na hrvatskom tržištu.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je u 2018. godini voće uzgajano na 32.255 hektara i proizvedeno je gotovo 190 tisuća tona, od čega 49,4 posto jabuke. Na 4.728 hektara intenzivno je proizvedeno 90.254 tona jabuka, a ukupna je proizvodnja iznosila 93.467 tona. Lani je u Hrvatsku najviše jabuka uvezeno iz Poljske, više od 9.000 tona, dok je 6.707 tona hrvatskih jabuka završilo na austrijskom tržištu.

“Stara jabuka raznih sorti preplavi trgovačke lance, prodaje se po smiješnim cijenama i ljudi jedu smeće, doslovce dehidrirano smeće. U drugoj polovici kolovoza kod nas počinje berba ranih sorti, gale, elstara i ostalih. Kada stigne naša jabuka, onda kreću akcije. Akcije se prelamaju preko leđa proizvođača, sruši se cijena, a proizvođač je doslovce ucijenjen. Uz našu svježu, mladu, kvalitetnu jabuku, koja se prodaje po smiješno niskim cijenama, istovremeno se kupcima prodaje i ova uvezena. Lanci sretni, dobro posluju, proizvođači propadaju. Ako nemate sortirku, kalibrator, ako ne ispoštujete sve zahtjeve lanaca, nema šanse da vam otkupe jabuku. Kontrole su rigorozne, zbog par krivo kalibriranih jabuka u stanju su vratiti kompletnu pošiljku, troškove opet snosi proizvođač i tako stvara gubitke. Većina je naših proizvođača u sustavu integrirane proizvodnje, koja je skuplja i zahtjevnija, no gledajući otkupnu cijenu, nimalo isplativa”, priča Miroslav Kolić. Dodaje da je jedino pozitivno u integriranoj proizvodnji to da je tretiranje te jabuke kontrolirano i da je zdravija od klasično proizvedene.

“Bilo je nas koji smo vodili računa kako i čime tretiramo naša stabla i što prodajemo trgovačkim lancima. Naša država trebala bi zaštititi domaći proizvod i proizvođača, stati na kraj nepoštenoj trgovačkoj praksi, a poticaje koje daje trebalo bi, prema mom mišljenju, rješavati drugačije. Poticaj bi se trebao isplaćivati prema prodanom kilogramu jer svi ozbiljniji proizvođači imaju uredno registrirane OPG-ove ili obrte”, poručuje Kolić, uz napomenu kako nije problem samo jabuka jer isto je i s kruškama, jagodama, malinama, trešnjama i ostalim voćem i povrćem.