U dvorani Barun Trenk u Vinkovcima sinoć je održana 17. Zlatna jabuka u organizaciji Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije.
“S obzirom na to da je za mjesec dana državno prvenstvo u Osijeku mi smo pružili mogućnost svim natjecateljima za državnog prvaka da dođu u Vinkovce i da im 17. Zlatna jabuka bude trening gdje će imati priliku čuti mišljenje sudaca i u pripremi za državno prvenstvo ispraviti neke pogreške ako ih eventualno ima. Zato ove godine nismo imali zadanu temu i sudionici su mogli birati s čime će se predstaviti, oni koji se pripremaju za natjecanje i oni koji žele predstaviti svoje restorane. Svi su dobili priliku da ovdje pokažu svoje znanje na Zlatnoj jabuci koja je ove godine revijalnog karaktera“, istaknuo je Jozo Gale, tajnik udruge, donedavni dugogodišnji predsjednik.
Na 17. Zlatnoj jabuci sudjelovalo je deset ekipa, a uz domaće iz Vukovarsko-srijemske županije, gostujuće ekipe stigle su iz Virovitice, Požege, Slavonskog Broda i Bjelovara. A iako je ovogodišnja Zlatna jabuka bila revijalnog je karaktera, radovi su ocjenjivani, a najbolji su i nagrađeni.
Prvo mjesto osvojile su Lorena Mišić i Laura Nikić iz Srednje strukovne škole Vinkovci, drugo mjesto osvojili su Antonio Knežević i Manuela Šokčević iz Srednje strukovne škole “Marko Babić” Vukovar, a treće mjesto Lea Đuranek iz restorana Fakin iz Legrada.
Zadovoljne pobjednice Lorena i Laura i njihova mentorica Ana Marija Stanković kazale su kako im ovo puno znači i veliki je poticaj za daljnji rad i pripreme za druga natjecanja koja su pred njima.
Jela s kojima su odnijele pobjedu bila su hladni izložak: pašteta od pileće jetrice, dimljena pileća prsa u obliku roladice, puding od bundeve, povrće i krekeri, glavno jelo: svinjski file s krustom od špinata i paškog sira, demi-glace umak, punjeni luk s lećom, pire od batata i košarica punjena kremom od graška s gljivama jablanovačama te desert od čokolade, jabuka i šumskog voća upotpunjeno s kremom od vanilije.
“Zlatna jabuka manifestacija je koja ima dugu tradiciju i koja je prepoznata u našoj županiji. Naravno, u svakoj manifestaciji i svakoj udruzi moramo istaknuti i pohvaliti ljude koji vrijedno rade i koji “vuku kola”, a ovdje je to naš najbolji kuhar Jozo Gale koji jednostavno nosi ovu manifestaciju iz godine u godinu“, istaknuo je župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, koji je uručio nagrade najboljima.
Ovakve manifestacije, kazao je, važne su jer postajemo sve cjenjenija i sve posjećenija turistička destinacija.
“A s turističkom ponudom mora ići i gastronomska ponuda koja ne može biti svedena samo na domaće proizvode i prerađevine. Moramo ići u korak s vremenom i nuditi suvremenom gostu ono što on od nas traži. Ove manifestacije su najbolja prilika za razmjenu iskustava i da vidimo gdje se nalazimo, da steknemo nove prijatelje i nešto naučimo“, kazao je župan Dekanić.
A od početka pa tako i ove godine Zlatnu jabuku prati i Grad Vinkovci.
“Kada gledamo Slavoniju i slavonski prostor gastronomija je iznimno važna. Zato je važno da kuhari na ovaj način prikažu što su sve u stanju napraviti i kako prikazati naš kraj na najbolji mogući način. Mi nosimo epitet kao prostor u kojemu se dobro jede, u kojem postoje jela kojih nigdje dalje nema, u kojem imamo izvrsne kuhare koji osvajaju nagrade, kuhare koji mogu i od tradicionalnih jela napraviti nešto drugo, nešto novo, nešto zanimljivo, a Zlatna jabuka je prilika da se sve to i prikaže, da se razmijene mišljenja i ugostiteljstvo učini još boljim i kvalitetnijim“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.
Manifestacija kao što je Zlatna jabuka, na koju dolaze i kuhari iz drugih sredina, kazao je, važna je i za promociju grada.
“Svaki dolazak ljudi iz drugih sredina, ljudi koji će ponijeti lijep glas iz Vinkovaca je i promocija grada i zato mi podržavamo ovakve manifestacije, stojimo uz njih i želimo da ih bude što više na što više različitih polja jer tako ćemo što više ljudi dovesti u grad, a ti isti ljudi će biti naši ambasadori kasnije“, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.
U sinoćnjem programu u dvorani Barun Trenk nastupili su KUD “Šumari” Vinkovci i TS “Ringišpil”, a torta, koju su za tradicionalnu aukciju Zlatne jabuke napravili učenici Antonio Knežević i Manuela Šokčević iz SSŠ “Marko Babić” Vukovar, prodana je za 250 eura.